Zorg

Brilletjes tegen smartphonelicht. Is blauw licht van led-lampen werkelijk zo gevaarlijk?

Blauw licht-brilletjes zijn het nieuwste wapen tegen vermeende oogschade door staren naar beeldschermen van smartphone of tablet. Zijn ze echt nodig?

Scan via Arend van Wingaarden. Oogfonds. Brilletjes die moeten beschermen tegen blauw licht

Oogfonds. Brilletjes die moeten beschermen tegen blauw licht

Het bedrijf Seemore uit Leek introduceert smartphonebrilletjes in Nederland: Blue Blocking brillen. De brillen met hippe monturen in tal van kleuren zijn bedoeld om kinderogen te beschermen tegen de gevolgen van blauw licht uit beeldschermpjes. ,,Blauw licht beïnvloedt de slaap negatief en er zijn sterke aanwijzingen dat blauw licht je ogen onherstelbaar kan beschadigen’’, schrijft het bedrijf op zijn website.

Oogfonds

Seemore is onderdeel van optische groothandel OptiPlus uit Leek, en verwacht veel van de blauwlichtbrillen. Het bedrijf werkt samen met het Oogfonds, dat zich eveneens zorgen maakt over de gevolgen van het sterk toegenomen beeldschermgebruik van de laatste jaren. Van elke Seemore-bril die verkocht wordt, gaat 2,50 euro naar het Oogfonds. Volgens het Oogfonds neemt de bijziendheid in de westerse wereld schrikbarend toe en moeten kinderen veel meer buiten spelen, minstens twee uur per dag, om oogschade te voorkomen.

Ledverlichting

Seemore en het Oogfonds wijzen op een rapport van de Gezondheidsraad waaruit blijkt dat lampen met led-licht gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. ,,We weten dat het blauwe licht dat in ledverlichting zit potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk in welke mate”, legt een woordvoerder van Seemore uit. ,,Om de ogen van je kinderen te beschermen tegen de gevolgen van blauw licht, kun je een Blue Light-filter bril gebruiken. Deze bril houdt het blauwe licht tegen en beschermt zo het netvlies en voorkomt dat de aanmaak van melatonine (hormoon dat voor slaap zorgt. red.) wordt afgeremd.’’

Blauw licht gevaarlijk?

Maar is blauw licht van led-lampen werkelijk zo gevaarlijk? Hoogleraar oogheelkunde prof. dr. Nomdo Jansonius in het Universitair Medisch Centrum Groningen relativeert het. Blauw licht komt gewoon voor in het buitenlicht. Wie buiten is, stelt zijn ogen bloot aan veel meer blauw licht dan wie naar een beeldscherm kijkt. Bovendien zijn de beeldschermpjes ook nog zo in te stellen dat ze bijvoorbeeld ’s avonds minder blauw licht uitstralen. En nieuwere led-lampen stralen al minder blauw licht uit dan de oudere.

Er is inderdaad wel een probleem met de sterk toenemende bijziendheid in de hele wereld. ,,Dat hangt samen met het meer binnen zitten’’, zegt Jansonius. ,,Uit grote epidemiologische studies weten we dat kinderen die veel buiten spelen minder bijziend worden dan kinderen die veel binnen zijn. Ogen passen zich dan aan aan dingen die dichtbij zijn, buiten leren je ogen verder kijken. Dat heeft niet per se te maken met beeldschermen maar ook met gewoon lezen.’’

Bijziendheid

Die toenemende bijziendheid is wel een probleem. Op zich is het gemakkelijk te verhelpen met een bril of contactlenzen. In sommige Aziatische landen is de trend nog sterker dan in Europa, en draagt een ruime meerderheid van de kinderen inmiddels een bril. Het probleem is dat mensen die bijziend zijn op latere leeftijd vaker blijken te lijden aan oogziektes zoals glaucoom, maculadegeneratie en netvliesloslating. Dat zijn wel serieuze ziektes die kunnen leiden tot blindheid, maar doorgaans pas op hoge leeftijd.

Slaapprobleem

Een ander probleem is de biologische klok, maar dat heeft weer niets te maken met oogschade. ’s Avonds laat te veel in fel licht kijken kan de slaap verstoren. ,,Met de komst van led-verlichting is er wel iets veranderd’’, weet Jansonius. ,,Vroeger paste ons dagritme toevallig goed bij ons biologische ritme. ’s Ochtends en ’s avonds thuis keken we met gloeilampen die veel rood licht uitstralen, zoals de zon ook ’s ochtends en ’s avonds doet. Midden op de dag keken we vaak bij felle TL-lampen, op scholen en in bedrijven. Dat felle licht bevat veel blauw licht en dat is vergelijkbaar met het daglicht midden overdag.’’

Er zijn ook modernere ledlampen in de handel, zogeheten warm-wit lampen, met veel minder blauw licht. ,,Als je goede led-lampen koopt voor thuis en in de instellingen van je beeldscherm rekening houdt met minder fel licht voor het slapen, kan je slaapproblemen verminderen’’, meent Jansonius.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht