Zorg

Enge plaatjes op sigaretten. Durf jij er nog één op te steken?

Wie  nog sigaretten wil kopen, moet wel een hele harde zijn. Op de pakjes staat een afschrikwekkende foto die toont wat de roker zichzelf en zijn omgeving aandoet. De nieuwe verpakking is de opvallendste maatregel in een aantal nieuwe tabaksregels dat vandaag ingaat en dat het roken moet ontmoedigen.

Roken

De verpakkingen van de verschillende merken lijken nog meer op elkaar en ze worden groter. De waarschuwende mededelingen bestrijken straks twee derde van de verpakking. Dat komt in de buurt van plain packaging, zoals in Australië. Dan staat er slechts nog een merknaam op het pakje sigaretten, in een uniforme kleur en lettertype.

Strengere regels

Ook andere tabaksregels worden strenger.

  • Zo worden sommige sigaretten verboden. Een voorbeeld hiervan is de clicksigaret. Dit is een sigaret met een mentholbolletje in de filter.
  • Ook gaan smaken zoals vanille en cacao totaal in de ban. Tot 2020 mag de gewone mentholsigaret nog worden verkocht. Daarna is ook deze smaak verboden.
  • Voor de e-sigaret met nicotine komt een reclameverbod. Verder mag de e-sigaret niet meer worden verkocht aan jongeren onder de 18.

Alle maatregelen zijn onderdeel van (Europees) overheidsbeleid om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en mensen te helpen die willen stoppen met roken.

Betutteling?

Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland, vindt de nieuwe regels een ‘heel klein stapje in de goede richting’. Voeten: ,,De overheid richt zich vooral weer op de zwaar verslaafde roker zelf. Terwijl iedereen wel weet dat die er zich toch niets van aantrekt. Roken is ook schadelijk voor je omgeving, dat mag nog duidelijker worden. Daar zijn mensen echt gevoelig voor.” De nieuwe tabaksregels zijn ‘niet meer dan een extreme vorm van betutteling’, vindt Willem Jan Roelofs, vicevoorzitter van de Stichting Sigarettenindustrie.

De lobbyist op het Binnenhof gelooft niet dat het aantal rokers wordt teruggebracht door ‘angstplaatjes’ (bijvoorbeeld van rokerslongen of een verwoest gebit, red.) op ‘propagandapakjes’ en het verkoopverbod van de e-sigaret aan jongeren. ,,Overheden maken zich schuldig aan een extreme vorm van betutteling, zonder enig bewijs dat het werkt.”

Dus u zegt dat afschrikkende plaatjes geen effect hebben? ,,Het effect is zeer discutabel. Bij een ‘experiment’ in Australië werkt het in elk geval helemaal niet!” Vindt u het wél goed dat er campagne wordt gevoerd om de jeugd van het roken af te houden? Het is nou eenmaal slecht. ,,Wij vinden dat tabaksproducten bestemd zijn voor de goed geïnformeerde, volwassen consument. Als overheden roken onder jongeren dus willen terugdringen, vinden ze ons aan hun zijde. Zo heb ik echt begrip voor die leeftijdsgrens.”

E-sigaret

Ook bij e-sigaretten? ,,Nee. De strikte houding tegenover de elektronische sigaret heeft geleid tot roekeloos beleid. Uit Brits onderzoek blijkt dat de e-sigaret zo’n 95 procent minder schadelijk is dan een gewone sigaret. De gezondheidswinst is groot en de e-sigaret zou dus onderdeel van het ontmoedigingsbeleid moeten zijn.”

Prijzen

Tot slot de stijgende accijnzen op tabak. Moeten wij straks, net als Australiërs, omgerekend 29 euro betalen als we een pakje sigaretten willen kopen? ,,Wij zijn niet tegen accijnsverhogingen, maar doe het wel verstandig en maak er langjarig beleid op dat is afgestemd op de buurlanden. Rokers kopen hun producten goedkoper over de grens. Als je een vergelijkbare situatie met Australië creëert, werkt dat illegale handel in de hand. Dus ik hoop dat onze overheid verstandiger opereert.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht