Zorg

Groninger dermatoloog: ‘Maak zonnebrandcrème gratis’

Zonnebrandcrème is zo belangrijk dat de overheid het moet vergoeden, zeker voor risicogevallen. Dat vindt dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG.

zonnebrand

Op sommige stranden in de Verenigde Staten staan pompjes met gratis zonnebrandcrème, zegt Terra. En in Australië worden jonge kinderen voor het buitenspelen op school ingesmeerd. „Dat moet hier in Nederland ook standaard worden”, zegt de dermatoloog. „Dat een leerkracht niet alleen checkt of de kinderen een jas aan moeten maar ook of ze moeten worden ingesmeerd.”

Huidkanker

Het aantal mensen met huidkanker blijft maar stijgen. Vorig jaar kwamen er in Nederland zo’n 53.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, net iets meer dan in 2014. „De komende tien jaar zal het aantal patienten verdubbelen”, denkt Terra. En dus is er volgens de Groninger arts meer nodig dan campagnes waarin voor de zoveelste keer wordt opgeroepen je vooral goed in te smeren. Zeker voor risicogroepen, zoals mensen die veel buiten werken. „Bouwvakkers en hoveniers bijvoorbeeld. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor de overheid en voor werkgevers.”

Gratis zonnebrandcreme

Gratis zonnebrandcrème is er bijvoorbeeld op de stranden van Miami Beach. De gemeente en een ziekenhuis sponsoren daar samen vijftig pompjes met zonnebrandcrème, verspreid door de stad. Factor 30 is  het, en gemaakt door een lokaal bedrijf. „Het is een manier om inwoners en toeristen te helpen”, zei burgemeester Philip Levine van Miami Beach vorig jaar in het Amerikaanse Forbes. „Het gaat ons niet alleen om het behandelen van mensen die ziek zijn maar ook om het voorkomen van nieuwe gevallen.”

Precies dat is belangrijk, vindt ook Terra. Veel geld hoeft het gratis verstrekken van zonnebrandcrème volgens hem bovendien per saldo niet te kosten; het spaart immers dure behandelingen in de toekomst uit.

Kinderen

Ook kinderen lopen extra risico, zegt Terra. „Eén op de zeven kinderen onder de 11 jaar blijkt al eens behoorlijk verbrand te zijn. Dat is gevaarlijk omdat bij hen de celdeling nog erg snel gaat. Eventuele verkeerde cellen vermeerderen zich daardoor ook sneller. Bovendien werkt het reparatiesysteem bij jonge kinderen nog minder goed.”

Maar in Miami en in Australië schijnt de zon toch zeker veel vaker en veel feller dan in Nederland? ,,Maakt niet uit’’, zegt Terra. „Het is een misvatting te denken dat je je alleen hoeft in te smeren als je in je zwembroek of bikini op het strand ligt. Insmeren moet altijd.” En veel ook. Terra: „Ik smeer wel, zeggen mensen vaak. Ja, één keer, voor ze ‘s ochtends de deur uitgaan.

Hoeveel zonnebrandcreme?

Dat is niet voldoende.” Sterker nog, wie het goed wil doen, moet volgens de dermatoloog een derde van een flesje zonnebrandspul per insmeerbeurt gebruiken. „Dat haalt natuurlijk niemand, maar dat is wel de hoeveelheid waar de tests in laboratoria op zijn gebaseerd. Twee milligram per vierkante centimeter huid.”

Zaterdag hielden veel ziekenhuizen een huidkankerdag waarop bezoekers verdachte plekjes konden laten controleren. Bij 13 van de 135 bezoekers aan het UMCG werd een verdenking van huidkanker vastgesteld. Ook konden bezoekers dankzij een speciale camera laten meten hoeveel UV-schade hun huid al heeft opgelopen. Behoorlijk veel, zo bleek bij de meeste mensen.

Het komt doordat we rijker zijn geworden, verklaart Terra de groei van het aantal huidkankerpatiënten. „We hebben nu geld om verre reizen te maken. Ineens ligt bijna iedereen twee weken per jaar op een strand in Spanje of Turkije. Daar kan onze huid niet goed tegen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht