Well-being

50-plussers beschikken over goed hulpnetwerk

Nederlandse 50-plussers hebben in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in andere Europese landen minder depressieve klachten en andere gezondheidsproblemen.

alzheimer, kanker

Ze beschikken bovendien het vaakst over een familienetwerk dat hulp kan bieden mocht dat nodig zijn. Dat staat in een onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag presenteert.

38 procent van de 55-plussers in ons land kampt met motorische beperkingen, gemiddeld is dat in Europa 48 procent. Maar het familienetwerk dat als vangnet kan dienen, is voor deze Nederlanders wel vaker de partner dan voor andere Europeanen. Die partner kan in de (nabije) toekomst zelf ook beperkingen gaan ondervinden. Begin dit jaar bleek al uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO dat ouderen voor hulp vaker met succes een beroep doen op familie, vrienden en buren.

In Nederland zijn de thuiszorguitgaven per inwoner vergelijkbaar met die in Duitsland, terwijl bij onze oosterburen de vergrijzing het verst is gevorderd van alle Europese landen. De uitgaven zijn in Nederland lager dan in België, Denemarken, Zweden en Oostenrijk.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht