Zorg

Over Opa en 20.000 andere rokers

“Ach, mijn opa is 90 en die heeft altijd gerookt en gezopen. En … hij is nog zo vitaal hem mankeert niks “.Tja, iedereen heeft wel zo’n opa, buurman, oom, tante of kent een ander voorbeeld. Veel rokers spiegelen zich daar graag aan. Maar is dat wel reëel? Kun je daarmee je eigen rookgedrag “goed praten”? Daarom vragen we in dit artikel wat meer aandacht voor dit onderwerp. We zetten maar eens wat wetenschappelijke gegevens naast opa.

roken, hoge bloeddruk, bloeddruk, oud, rimpels, oude vrouw, bejaarde

Bron: Flickr/ TRF_Mr_Hyde

Enkele cijfers

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: per jaar overlijden in Nederland bijna 20.000 mensen voortijdig aan de gevolgen van roken. Per dag zijn dat in Nederland ongeveer 55 mensen. Ongeveer de helft van alle rokers overlijdt voortijdig aan de gevolgen van roken. Dat wil zeggen dat ze ouder zouden zijn geworden, als ze niet gerookt hadden. Ook waren ze in die jaren waarschijnlijk gezonder geweest.

Van de totale hoeveelheid gezondheidsverlies in de Nederlandse bevolking wordt 1/7 veroorzaakt door roken. Het gaat hierbij om de jaren die verloren gaan door vroegtijdige sterfte en de jaren die men met een ziekte heeft geleefd. Daarmee is roken verreweg de belangrijkste oorzaak in ziekte en sterfte. Een heel belangrijke factor en ook nog eens een die ……voorkómen kan worden.

Kanker

Als je kijkt naar de mensen met longkanker, dan hebben 9 op de 10 daarvan gerookt. Ook andere vormen van kanker hebben een (sterk) verband met roken. Voorbeelden daarvan zijn alvleesklierkanker en slokdarmkanker. Bij beide ziekten zie je ook nogal eens een combinatie met alcoholgebruik. Tot slot wordt ook blaaskanker in verband gebracht met roken. Tabak bevat een aantal kankerverwekkende stoffen. Dat is bekend. Nicotine op zich is niet kankerverwekkend. Maar als iemand een beginnende vorm van kanker heeft, kan nicotine de verdere ontwikkeling daarvan wel versterken of versnellen.

COPD en longemfyseem

Deze longziekten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door roken. Maar je mag het niet omdraaien. Niet iedereen die COPD krijgt, heeft gerookt. Als een roker de diagnose COPD heeft gekregen, is er ook altijd het dringende advies om te stoppen met roken. Dat is de enige manier om de gevolgen van deze nare aandoening enigszins te beperken.

Hart – en vaatziekten

Ook hier is roken een grote veroorzaker. En ook hier kun je niet aantonen dat roken leidt tot hart – en vaatproblemen. Maar bekijk je de groep met deze ziekten, dan zie je dat deze veel meer voorkomen bij rokers dan bij niet rokers. Roken heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op hartslag en bloeddruk. Bekijk je de mensen die een hartinfarct hebben gehad of die heel plotseling dood zijn gegaan, dan zie je ook hier veel meer rokers dan niet rokers.

Korte termijn risico’s

Voor veel jonge mensen zijn de risico’s zoals ze hierboven staan, niet zo interessant. Ze doen zich namelijk vaak voor op latere leeftijd. Jongeren zijn meestal niet bezig met later. Voor hen zijn korte termijn effecten veel belangrijker. En die zijn er. Zo heeft roken een negatief effect op sportprestaties. De huid wordt onder invloed van het roken bleek, grijs en gerimpeld. De kans op het krijgen van rimpels is bijvoorbeeld bij rokers 2 tot 4 keer zo groot dan bij niet rokers. Wond- en botgenezing duren bij rokers langer dan bij niet rokers.

Kosten van roken

Roken kost heel veel geld, hiervoor kun je heel veel andere leuke dingen doen. De gemiddelde roker rookt 13 sigaretten per dag. Per jaar komt dat neer op 223 pakjes van 20 sigaretten. Gemiddelde prijs is op dit moment € 6,60 per pakje. De gemiddelde roker betaalt dus jaarlijks bijna € 1500,– aan het roken van sigaretten. Opa dus ook. Maar als opa van 90 niet gerookt had, had hij in zijn leven tienduizenden euro’s anders kunnen besteden.

Wereld Niet Roken Dag

31 mei is Wereld Niet Roken Dag. Een goede dag om eens even stil te staan bij je eigen rookgedrag. Maar ….. eigenlijk is elke dag een goede dag om erbij stil te staan. En de beste dag is de dag dat je besluit om te stoppen met roken.

Bert Soenveld, functionaris gezondheidsbevordering GGD Fryslân

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht