Beweging

Niet te snel sporten na kruisbandoperatie

Na een reconstructie van de voorste kruisband moet zeker negen tot twaalf maanden revalidatie volgen voordat er weer onbeperkt kan worden gesport.

kruisband

Na een halfjaar weer sporten is onverstandig omdat de genezing van de knie langer duurt. Dat advies staat in een promotieonderzoek van een orthopedisch chirurg van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.

Jaarlijks krijgen 8000 mensen, vaak voetballers, een voorste kruisbandreconstructie. Arts Rob Janssen onderzocht het kruisbandweefsel van geopereerde patiënten. Het bleek dat er tot twee jaar na de ingreep nog steeds myofibroblasten werden gemeten, cellen die een rol spelen bij het herstel: de knie was dus nog steeds aan het genezen. In die periode is de kans aanwezig dat de kruisband weer scheurt bij te veel belasting.

Fysiotherapeuten hebben hun behandelprotocollen aangepast aan de hand van Janssens onderzoek.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht