Zorg

Overlevers. Jorrit verloor zijn zusje aan neuroblastoom

Het is eind oktober 2007 als het zusje van Jorrit, Douwina, naar het ziekenhuis moet. Twee weken later horen Jorrit en zijn ouders dat ze neuroblastoom in stadium 4 heeft. Dat is een hele schok. Opeens heeft Jorrit een zusje met kanker.

 

Overlevers_jorrit“We konden goed met elkaar opschieten, al was Douwina natuurlijk nog maar klein. Ze was nog maar 5 jaar toen we hoorden dat ze ziek was. We speelden vaak samen met de autootjes door de kamer. Soms speelden we ook met haar poppen. Dat weet ik nog goed.”

Er volgt een periode van veel ziekenhuisbezoek. Douwina krijgt chemokuren om de ziekte te lijf te gaan. In de zomer van 2008 is de situatie erg spannend, maar in augustus gaat het beter. Jorrit weet van die periode dat hij vaak bij Douwina in het ziekenhuis was. Maar ook was hij vaak alleen of bij de buren. “Daar was ik dan tot mijn ouders weer thuis kwamen. Dat was soms heel laat in de avond. Leuk was dat niet, maar het kon niet anders.”

Omdat Douwina ziek is krijgt de familie zo nu en dan een uitstapje aangeboden. Daar genieten ze volop van. Ze zijn blij met de leuke momenten, zo hoeven ze niet steeds aan de ziekte te denken.

Eind februari 2009 krijgt het gezin goed bericht. De kuren hebben hun werk gedaan en Douwina is kankervrij. Natuurlijk moet ze onder controle blijven, maar Jorrit en zijn familie gaan een heerlijke zomer tegemoet zonder al te grote zorgen. Maar als de zomer ten einde loopt en de scholen weer beginnen, komen de klachten weer terug. In november 2009 horen ze dat de kanker weer terug is en dat de artsen Douwina niet meer kunnen genezen. “Ze gaven haar maar een paar weken, maar ze heeft het toch nog wat langer volgehouden. Ik weet niet alles zo goed meer. Maar wel dat ze thuis was en op zo’n ziekenhuisbed lag. Ik vond het erg dat ze ziek was. En aan de andere kant was ik ook blij dat ze thuis was. Daardoor konden we nog veel samen zijn.”

In de ochtend van 6 maart 2010 overlijdt Douwina rustig in haar slaap. “Het was heel vreemd. Het ene moment leefde ze nog en het volgende moment was ze weg. Ja, ze lag er nog wel, maar toch ook niet. Heel vreemd.”

Lees hier verder

 

Overlevers is een serie van Arie Bruinsma. Wil je ook meedoen? Kijk dan hier

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht