Voeding

Ondervoeding – Column dietist Janet Noome

Bij de term “ondervoeding” denken we waarschijnlijk direct aan landen waar hongersnoden heersen. Veroorzaakt door bijvoorbeeld mislukte oogsten of oorlogen. Met beelden van graatmagere mensen die lange tijd een tekort aan eten hebben. Maar ondervoeding komt ook in Nederland voor.

Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.

Janet Noome

Iemand is ondervoed als er “een acute of chronische toestand is waarbij een tekort of disbalans van energie, eiwit en andere voedingsstoffen leidt tot meetbare, nadelige effecten op lichaamssamenstelling, functioneren en klinische resultaten”. Als ik u vertel dat gemiddeld één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorg ernstig ondervoed is, gelooft mij vast niet. Risicogroepen voor ondervoeding zijn bijvoorbeeld kwetsbare ouderen en chronisch zieken.

 

De oorzaken kunnen van lichamelijke, psychische, medische of sociale aard zijn. Het kan variëren van verlies aan smaak en eetlust, een verstoorde vertering tot depressiviteit en niet meer zelf je boodschappen kunnen doen. In de thuissituatie leidt een verminderde mobiliteit en eenzaamheid nogal eens tot ondervoeding. Het is een negatieve spiraal die gevaarlijk is. Is iemand zo op het oog goed op gewicht dan wordt niet direct aan ondervoeding gedacht. Vandaar dat screening op ondervoeding bij de genoemde risicogroepen zo belangrijk is. Waar moet je op letten? Gewichtsverlies en verminderde eetlust zijn aandachtspunten.

eten, vrouw, voeding, vlees, eetpatroon, eetstoornis

Bron: Flickr/ Joshua Rappeneker

 

Is iemand onbedoeld meer dan 10% afgevallen in de laatste 6 maanden? Let dan op. Als er daarnaast ook nog een verminderde eetlust is dan is de kans op ondervoeding groot. Dit zijn belangrijke signalen voor familie of mantelzorgers. Dan is het verstandig om de voedingstoestand te laten beoordelen door een diëtist. Met gerichte adviezen kunnen de tekorten worden weggenomen waardoor de voedingstoestand verbetert.

 

Ondervoeding voorkomen of tijdig signaleren is belangrijk: het heeft namelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Ondervoeding veroorzaakt een proces van afbraak. Zo leidt het tot een langzamer herstel na ziekte of operatie. De conditie gaat achteruit en spiermassa neemt af waardoor ook de longcapaciteit afneemt. Ondervoeding leidt sneller tot ontstekingen en een slechte wondgenezing met meer kans op doorligwonden. Uiteindelijk overlijd je eraan: het kaarsje gaat dan langzaam uit.

 

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht