Zorg

Amelandse arts onderzoekt Amelander Krankheit en Lyme

Als een teek binnen 24 uur correct verwijderd wordt, is de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme minder dan 1%. Het risico is daarmee aanmerkelijk lager dan tot nu toe gedacht, zo constateert huisarts Jac. Jacobs. Hij promoveert binnenkort op drie medische problemen waarmee hij als huisarts op Ameland geconfronteerd werd. Behalve de ziekte van Lyme zijn dat een mysterieuze ziekte onder Duitse schoolkinderen (‘Amelander Krankheit’) en teleradiologie.

teek

Jaarlijks heerste er een grote buikgriep-epidemie onder kinderen in en rondom Keulen. Omdat de kinderen ieder jaar ziek werden na een verblijf op Ameland, kreeg de ziekte in de volksmond de naam ‘Amelander Krankheit’. Boosdoener was de bacterie Campylobacter jejuni, in Nederland een vaak voorkomende  veroorzaker van darminfecties. Op Ameland verliep de zoektocht van Jacobs en zijn collega’s naar de bacteriebron moeizaam, tot de ontdekking dat rauwe melk de veroorzaker moest zijn. Jacobs wijst erop dat artsen hier bij het ondervragen van patiënten beter rekening mee moeten houden.

Ziekte van Lyme

Een andere mysterieuze, maar juist heel bekende ziekte die Jacobs onderzocht, was de ziekte van Lyme. Na alarmerende berichten in de media was hij benieuwd hoe vaak de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt echt wordt overgedragen naar de mens. Achteraf bezien blijkt Jacobs’ studie de eerste te zijn waarin patiënten zijn gekoppeld aan teken. Jacobs onderzocht in totaal 216 tekenbeten. Hoewel ruim 20% van de teken geïnfecteerd bleek met de bacterie die Lyme kan veroorzaken, kreeg minder dan 1% van de patiënten de ziekte van Lyme. Huidreacties komen vaker voor, namelijk in ruim 11% van de gevallen. Dat de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme laag is, komt volgens Jacobs door de termijn waarbinnen de teek doorgaans verwijderd wordt (binnen 24 uur) en het correct verwijderen van de teek (bij voorkeur met een tekenpincet of een tekenpasje). Het onderzoek ondersteunt de richtlijn om niet na iedere tekenbeet antibiotica voor te schrijven, maar alleen bij tekenen van de ziekte van Lyme.

Jac. Jacobs (1956) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Jacobs is huisarts op Ameland.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht