Voeding

Een ei hoort er weer bij – Column Janet Noome

Was een ei ooit het symbool van het leven, in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd een ei bijna het symbool van de dood. Een beeld werd opgeroepen dat elke dag een ei eten gelijk stond aan een langzame zelfmoord. De bloedvaten raakten verstopt en met een hartinfarct was het subiet einde verhaal. Wat was er aan de hand?

Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.

Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.

Uit onderzoek meende men te concluderen dat het cholesterol dat in eieren voorkomt, het cholesterol in ons bloed verhoogde. En dit werd als reden gezien voor de toename van hart-en vaatziekten. Men ging er aan voorbij dat onze lever zelf cholesterol aanmaakt . Nee, het ei was de dader en vanaf die tijd werd het advies: eet niet meer dan 2 eieren per week.

 

Echter tientallen jaren en vele onderzoeken later is er geen enkel verband aangetoond tussen het eten van eieren en hart- en vaatziekten. Inmiddels weten we dat dit advies een grote misser is geweest in de voedingsadviezen. Maar de angst voor eieren zit er nog goed in. Dat merk ik bijna dagelijks. Veel mensen wippen nog altijd de dooier eruit of vermijden eieren helemaal.

2008-01-30 00:00:00 HAARLEM - Gebakken eieren met spek. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Dus hoogtijd om het ei weer in ere te herstellen! Een ei rijk aan veel voedingsstoffen. Zo zit er hoogwaardig eiwit in, zowel in het eiwit als in het eigeel. Beter eiwit dan in een kippenei bestaat niet. Dus ideaal voor het op peil houden van onze spiermassa. Daarnaast bevat het vet, niet veel maar wel hoofdzakelijk onverzadigd. De dooier levert ons verder cholesterol, vitamine D en luteïne. En in het wit komen o.a. B-vitamines voor. Het ei is dus goed voor onze hersenen, spieren, hormonen, botten en ogen.

Een ei verzadigt en je kunt er heerlijke gerechten mee maken. In prijsvergelijking met vlees en vis is een kippenei goedkoop. Ook een mooi voordeel. En gaat u eieren kopen let dan op de cijfercode: begint die met een 0 dan heeft u een ei te pakken van een kip die het prettigst leeft. Ook fijn te weten.

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht