Zorg

Keuzestress – Column ALS Mariska van Gennep

Op een avond gaat de telefoon en ik neem op. “Dag Mariska”, zegt een bekende stem uit een heel ver verleden. Het is een oude vriend van Sjon en mij, die we in geen jaren gezien of gehoord hebben. Hij belde, omdat hij zich rot was geschrokken. Hij had een artikel in de krant gelezen over ons. Ik bevestig dat het ons verhaal is.

blog 21 familie

Hij had al een paar nachten slecht geslapen en wist niet zo goed wat hij moest, daarom belde hij. Zelf weet ik ook niet goed wat ik met deze situatie aan moet. Jaren niets gehoord en nu… Dan vraagt hij of hij op bezoek mag komen. Ik vertel hem, dat ik met Sjon ga overleggen. Dit vind ik te moeilijk om zo maar ja op te zeggen. Sjon is vrij gauw moe van bezoek. We spreken af dat we verderop in de week even contact opnemen en hangen op. Sjon vindt het mooi dat zijn oude vriend gebeld heeft, maar vindt het ook moeilijk. Jaren geen contact en nu? We laten het een paar dagen rusten en overleggen dan. Ik bel de vriend op en geef aan dat we zijn telefoontje op prijs stellen, maar dat bezoek niet gewenst is.

Hij schrikt en vraagt of het al zo slecht gaat met Sjon. Naar alle eerlijkheid antwoord ik, dat Sjon inderdaad gauw moe is. Maar ook, dat we jaren niets van elkaar gehoord hebben, het contact is verwaterd en als we niet in de krant gestaan hadden er waarschijnlijk ook geen contact zou zijn. Hij waardeert mijn eerlijkheid en geeft aan dat we wel bij een deel van zijn leven hoorden. Dat klopt, hij en zijn gezin ook bij het onze. Alleen nu geven we liever de ruimte en tijd aan mensen die de laatste tijd(en) dichterbij staan. Een noodgedwongen keuze waar we samen achter staan. En bellen, mag altijd!

Uit het hart?

Twee weken later zie ik bij één van de blogs een oproep aan Sjonny en mij. Of we contact willen opnemen met een oude buurtgenoot van Sjonny. Weer ga ik met Sjon in overleg wat hij wil. Het antwoord is hetzelfde. Hij vindt het mooi dat de man contact gezocht heeft, maar ook dat als we niet in de krant of op internet gestaan hadden, er nooit weer contact geweest zou zijn. Ik geef het bericht door. De waardering is er zeker van onze kant. Alleen Sjon is te moe om nog energie in (hoe leuk ook) zulke bezoekjes te steken. Een dag later lees ik bij een ander blog hun sterktewensen, zo lief.

Energie

Zo is er de voetbalwedstrijd die rondom Sjonny georganiseerd is en waar we superblij mee zijn. Ik vrees alleen dat Sjon er niet al te lang bij kan zijn. Dat kan natuurlijk ongegrond zijn, want hij leeft ontzettend naar deze wedstrijd toe. Op zo’n moment heeft hij natuurlijk alle energie die er nodig is. En hoe het de dag erna is, zien we dan wel weer. En zo schipperen we elke dag weer door.

Examens

Ondertussen was er één in ons gezin, die gewoon doorploegde. Niet dat zijn zussen niets deden (integendeel) maar Hendrik moest toch in een zware periode voor ons examen doen. En hij heeft het gedaan, allemaal. Zonder morren ging hij elke dag naar school. Hij wilde ook graag, want hij wil door naar zijn vervolgopleiding. Laboratoriumonderwijs. Om medicijnen te maken tegen ALS. Het lab trok hem altijd al, de medicijnkant sinds zijn vader ziek is.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht