Voeding

Kiwi’s zijn goed voor spijsverteringsstelsel, immuunsysteem en stofwisseling

Steeds meer onderzoek toont aan hoe goed kiwi’s zijn voor de menselijke gezondheid en dan vooral voor het spijsverteringsstelsel, het immuunsysteem en de stofwisseling. Onlangs werden de laatste onderzoeksresultaten gepresenteerd door een aantal wetenschappers op het allereerste internationale symposium over kiwifruit en gezondheid in Tauranga, Nieuw Zeeland.

Vitamine c, kiwi

Foto: Danielle van der Heide

Op het symposium kwamen 200 gezondheidsspecialisten vanuit de hele wereld samen om te bekijken welke rol fruit, en dan vooral kiwifruit, speelt in een gezond dieet. Het symposium was een goed moment om de meest recente studies en het lopend onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van kiwifruit te bekijken en dan vooral gericht op de spijsvertering, algemene gezondheidsvoordelen (vitamine C) en de stofwisseling.

Hieronder een aantal interessante bevindingen die uit de onderzoeken zijn gekomen:

  • Kiwifruit regelt de schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
  • Nieuwe resultaten uit klinische proeven bij mensen bevestigen dat groene kiwi’s  de spijsvertering bevorderen. Dit komt door de unieke combinatie van actinidine (een enzym aanwezig in kiwi’s), vezels en andere stoffen.
  • Kiwifruit versterkt het immuunsysteem. Dagelijkse consumptie van kiwi’s zorgt ervoor dat de concentratie van vitamine C in het bloed en in andere lichaamsdelen wordt verhoogd.  De centrale gast op het evenement, professor Jacob Seidel van de Vrije Universiteit van Amsterdam, is de belangrijkste obesistasspecialist van Nederland.  Volgens hem ‘’is vandaag de dag iedereen het erover eens dat in vele delen van de wereld nutriëntenarm voedsel aan de basis ligt van het steeds groeiende aantal personen met obesitas en chronische aandoeningen die daarmee gepaard gaan.  Diëten met veel nutriëntenrijk en energiearm fruit zoals kiwi’s worden in verband gebracht met een betere gezondheid.”

Een van de hoogtepunten van het symposium was de vaststelling van Dr. John Monro van Plant & Food Research in verband met de glycemische impact van kiwifruit, namelijk dat kiwi’s de bloedsuikerspiegel helpen regelen.  De deelnemers kregen ook de resultaten te zien die de Nieuw-Zeelandse tak van Zespri verkreeg binnen een nieuwe wereldwijde klinische studie. Zij tonen aan dat twee groene kiwi’s per dag de darmfunctie aanzienlijk verbeteren. “Er is steeds meer wetenschappelijk bewijsmateriaal voor de gezondheidsvoordelen van kiwifruit”, vertelt Dr. Ansell.
Professor Paul Moughan, co-directeur van het Riddet Institute, zegt dat er nog nooit zoveel expertise over kiwifruit en gezondheidswetenschappen is samengekomen op één plek. “Zowel voor Zespri als voor gezondheidswerkers en consumenten overal ter wereld is het belangrijk dat we blijven investeren in wereldwijd onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van kiwi’s. Het inzicht dat een gezonde en evenwichtige voeding onmisbaar is, is immers steeds scherper”, bevestigt Professor Moughan.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht