Zorg

Afvallen. Van 134 naar 97 kilogram in vijf maanden

“Ik voel me weer prima.” Dat zegt Cor Scheepers. Op 31 december 2015 stond de teller van de weegschaal op 133,9 kilogram. Vorig week kwam de wijzer niet verder dan 97,5 kilogram.Cor Scheepers

“Ik had veel fysieke klachten, kwam regelmatig op bezoek bij de huisarts en ik heb heel wat ziekenhuizen gezien. Internist, longarts, cardioloog, ik heb ze allemaal gesproken”, vertelt de 65-jarige inwoner van Sellingen. “Er moest wat gebeuren, dat wist ik zelf ook wel. Maar liever verschoof ik de weegschaal naar een plekje waar een kilo minder werd aangegeven. En het volgen van een dieet? Na twee maanden was ik vijf kilo kwijt, maar mijn humeur was zodanig dat mijn vrouw Magda heeft overwogen om bij me weg te gaan, inclusief de honden.”

Try-out

Na het lezen van een berichtje in de Ter Apeler Courant werd een nieuwe weg ingeslagen. “In overleg met Magda heb ik me aangemeld voor een try-out van een project in de gemeente Vlagtwedde. Huisartsen konden een aantal oudere patiënten met overgewicht aandragen die met een financiële vergoeding van de gemeente ‘wat aan beweging konden doen’. Uiteindelijk zijn zo’n dertig patiënten – verdeeld over drie groepen – van start gegaan.”

Afvallen

Cor verklapt dat hij niet echt stond te juichen om aan het project van een jaar mee te doen. “Ik deed mee om van het gezeur af te komen, maar wat ben ik achteraf gezien blij dat ik de stap toch heb gezet. Ik volg inmiddels een minder zwaar dieet, heb inmiddels weer gezwommen in het overdekte zwembad in Vlagtwedde en ik werk me op dinsdag- en vrijdagmiddag een uur lang in het zweet bij de fysiotherapiepraktijk Prenger Hoekman. En het is goed voor de sociale contacten. En het resultaat? Ik ben in enkele maanden 36 kilogram lichter. Ik ga niet meedoen aan de wandelvierdaagse in Nijmegen, maar ik ben weer mobiel. Ik kan boodschappen doen, een flinke wandeling maken met de honden, dat soort dingen. Niets bijzonders eigenlijk. Dit smaakt naar meer. Ik wil graag terug naar tachtig kilogram. En dat gaat me lukken. Zeker weten.”

Succes

Cor houdt een pleidooi voor het voortzetten van het project. “Ik heb begrepen dat de try-out een jaar duurt. Tot oktober. Dan vindt een evaluatie plaats. Ik hoop echt dat alle partijen besluiten om het project te verlengen. Natuurlijk zijn er mensen die inmiddels om uiteenlopende redenen zijn afgehaakt, maar voor veel andere mensen is het tot dusverre succesvol verlopen. Alle reden om door te gaan.”

Dit verhaal van Paul Abrahams is eerder gepubliceerd in de Ter Apeler Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht