Zorg

Yoga maakt mensen vriendelijker

Mensen die wekelijks yogaoefeningen doen ondergaan een verandering in hun karakter en levensstijl. Ze worden vriendelijker, ontwikkelen meer zelfvertrouwen en gaan gezonder eten.

Een vrouw doet haar Yoga oefeningen tijdens de zonsondergang op het strand van Hoek van Holland. Foto: ANP Jerry Lampen

Een vrouw doet haar Yoga oefeningen tijdens de zonsondergang op het strand van Hoek van Holland. Foto: ANP Jerry Lampen

Dat blijkt uit een enquête onder duizend deelnemers, uitgevoerd door de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam.

De enquête is gehouden onder yogabeoefenaars die gemiddeld twee keer per week yogaoefeningen doen. Ruim 92 procent van de ondervraagden is van mening dat yoga hen vriendelijker maakt en meer zelfvertrouwen geeft. Bovendien zou yoga zorgen voor een gezonder eetpatroon.

Grenzen

In Nederland ligt het aantal yogabeoefenaars rond de 600.000. Johan Noorloos, directeur van de Nieuwe Yogaschool ziet dit aantal graag toenemen.

Deze week presenteert hij zijn nieuwe boek Yoga & Jij, speciaal bedoeld voor mensen die met yoga en meditatie willen starten.
“Yoga heeft duidelijk een positieve impact op je leven”, zegt Noorloos. “Je onderzoekt met lichaamshoudingen tegen welke grenzen je aanloopt en hoe je daar mild mee omgaat. Dit vertaalt zich direct naar het dagelijkse leven. Door milder naar je zelf te leren kijken, word je ook vriendelijker voor anderen.”

Omlaag kijkende hond

De meest favoriete yogahouding is de Zonnegroet, zo blijkt uit de resultaten van de enquête. Dit is een serie bewegingen met als doel om spieren in het lichaam te activeren en energiek te worden.

Op de tweede plaats staat de oefening Omlaag-Kijkende-Hond ofwel deDownward Facing Dog waarmee je lichaamskracht ontwikkelt. “Er bestaan nog veel vooroordelen over yoga”, zegt Johan Noorloos.
“Dat is jammer, want yoga is helemaal niet slechts bedoeld voor lenige, slanke, jonge vrouwen die in de lotushouding kunnen zitten. Iedereen: dik of dun, oud of jong, man of vrouw, kan met yoga energie uit zijn eigen lichaam halen.”

Het boek Yoga & Jij ligt vanaf heden in de boekhandel.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht