Zorg

Niet iedereen met Autisme is Rain man. Een ontwikkelingsstoornis die nooit overgaat

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die nooit overgaat. Autisme heb je vanaf de vroege kindertijd, het is niet te genezen.
autisme
Er bestaat namelijk geen pil voor empathie of een anti-botheidsmedicijn. Toch zien deskundigen het belang van vroege diagnose. “Door iemand al jong te begeleiden leert diegene er tot op zekere hoogte mee omgaan, zodat er minder bijkomende problemen ontstaan”, zeggen gezondheidszorgpsycholoog Els Blijd-Hoogewys en psychiater Ernst Horwitz.

Wat is autisme?

Een autist heeft weinig voelsprieten in de omgang met andere mensen, communiceert onhandig en is vaak star en rigide in denken en doen. Veranderingen maakt ze van slag. “Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld maanden hetzelfde eten, omdat ze niks anders kunnen verzinnen”, zegt Blijd. Patiënten met een milde vorm van autisme kunnen zich echter ook zodanig aanpassen dat de stoornis nog nauwelijks zichtbaar is voor de buitenwereld. “Maar dat blijven natuurlijk trucjes.”

Liever Autisme Spectrum Stoornis

De hulpverleners spreken liever niet louter van autisme, maar van Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Daaronder vallen ook het Syndroom van Asperger en PDD-NOS. Aandoeningen waarvan aanvankelijk werd gedacht dat ze behoorlijke onderlinge verschillen kenden. Dat blijkt niet zo te zijn. “De aanpak is ook dezelfde. Daarom vervallen de namen Asperger en PDD-NOS over twee jaar. Dan heet alles ASS.”

Autisme Team Noord Nederland

Els Blijd werkt bij het Autisme Team Noord Nederland van Lentis, waar patiënten van alle leeftijden en met alle IQ’s komen. Vroeger werd gedacht dat autisme per definitie samenhing met een lage intelligentie, maar dat klopt niet. “Ze hebben moeite met plannen en verwerken informatie op een andere manier. Daardoor handelen ze soms een stuk trager, maar dat heeft niks met je IQ te maken.”

Autisme vaker bij jongens

Autisme komt vaker voor bij jongens. De vraag rijst: wanneer gaat het gewoon om een extreem mannelijk brein of wanneer is er sprake van autisme?Wanneer is het louter puberproblematiek of wanneer autisme? Dat is volgens de hulpverleners niet altijd meteen helemaal helder.

De juiste diagnose is soms lastig te stellen, en helemaal bij meisjes met een normale intelligentie. “Ze worden vaak bemoederd door andere meisjes en leren daardoor ook beter te communiceren. Ze lijken zo minder rigide dan jongens”, zegt Blijd. Maar ook bij mannen kan de diagnose moeilijk zijn. Dat blijkt tijdens de cursussen die speciaal voor partners van mannen met autisme wordt gegeven.

Niet iedereen met autisme is Rain Man

Niet elke autist heeft zo’n duidelijke aandoening als Dustin Hoffman in de film Rain Man. “Het blijft soms best lang verborgen”, weet Horwitz. “Voor partners is het soms een opluchting om te horen hoe het komt dat zij altijd het initiatief moeten nemen in de relatie.”

Uit onderzoek blijkt dat inlevingsvermogen in de hersenen wordt geprikkeld door het kijken naar anderen. En ook daarvoor geldt: hoe jonger dat imitatiegedrag wordt gestimuleerd, hoe beter. Zeker bij diegenen waar het inlevingsvermogen sterk achterblijft, zoals in het geval van autisme.

In de aanpak van autisme zijn structuur en duidelijkheid belangrijke aspecten. Autisme kan zich al op heel jonge leeftijd uiten. Blijd: “Als een kind van 1 jaar nog niet op zijn eigen naam reageert of een 2-jarige nog geen oogcontact maakt, zijn dat eerste signalen.” Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze psychische aandoening, maar over de oorzaken is nog weinig helderheid. Dat erfelijkheid een rol speelt, is inmiddels wel aangetoond.

Meer gevallen van autisme

autisme

Een jongen met Asperger geniet in het dierenasiel ( Foto: NDC Mediagroep/ LC

De laatste jaren is het aantal patiënten met een autistische aandoening gegroeid. Kreeg tien jaar geleden één op de duizend de diagnose, tegenwoordig heeft bijna een procent van de bevolking een vorm van autisme. “We herkennen de ziekte beter”, zegt psychiater Horwitz. Omdat communicatie belangrijker is geworden in de samenleving, heeft deze groep het volgens de arts niet altijd gemakkelijk. “Aan de andere kant is er meer computer-communicatie en die past juist wel goed bij iemand met autisme.”

In de hersenen zijn zogeheten spiegelneuronen actief. Deze cellen in het brein worden niet alleen door de persoon zelf aangestuurd, maar ook door te kijken naar anderen. Als die cellen niet goed functioneren is het inleven in anderen moeilijk. Bij het UMCG wordt onderzoek gedaan onder autisten om te bekijken of een storing in die cellen een rol speelt bij de ziekte – in de hoop uiteindelijk een behandeling te vinden die de sociale problemen vermindert.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht