Zorg

Meer soa’s in oosten dan in rest van het land

 In Oost-Nederland zijn vorig jaar meer seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) gemeld dan in de rest van het land.

Chlamydia, seks, voorbehoedsmiddelen, seksueel, soa, relatie, verliefd, hepatitus C

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Dat komt mogelijk door de extra aandacht van de GGD’s in deze regio voor ‘partnerwaarschuwing’: de meeste geslachtsziekten werden namelijk vastgesteld bij bezoekers die waren gewaarschuwd door een (ex-)sekspartner. Het aantal bezoekers bij de GGD in Gelderland en Overijssel nam in 2015 wel iets af.

De meeste soa’s werden gesignaleerd bij meiden tussen de vijftien en negentien jaar. De gezondheidsdiensten pleiten dan ook voor een goede seksuele voorlichting op de middelbare school. Bij mannen lag de piek tussen de 55 en zestig jaar. Volgens Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland, gaat het om een relatief kleine groep mannen. ,,Zorgwekkend? Nee, waarschijnlijk toeval. Vooralsnog zien we geen landelijke stijging van ouderen die zich laten testen op een soa.”

Van alle mensen die zich lieten testen in Oost-Nederland, is bij 18,6 procent een soa gevonden, tegen 17,2 procent landelijk. De RIVM doet momenteel een onderzoek naar de regionale verschillen en verwacht de resultaten deze zomer.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht