Zorg

,,Roken moet nog duurder worden”

Een meerderheid van de kiezers vindt dat de overheid de accijnzen op tabak moet verhogen om roken onder jongeren tegen te gaan. Alleen PVV-stemmers vinden dat geen goed idee, al is bij die partij het aantal tegenstanders bijna even groot als het aantal voorstanders.

roken

Dat blijkt uit een steekproef door Maurice de Honds Peil.nl in opdracht van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Vooral kiezers van D66, PvdA en GroenLinks vinden dat de prijs van een pakje sigaretten of shag omhoog moet. Volgens voorzitter Wanda de Kanter laat de uitkomst zien dat het voor de politiek hoog tijd wordt om in actie te komen. ,,Voor hun niet-rokende kiezers hoeven ze niet bang te zijn, die willen wel”, stelt zij.

De Hond bevroeg in totaal 4000 respondenten over verschillende maatregelen om roken te ontmoedigen. Bijna zes op de tien ondervraagden vindt dat sigaretten alleen nog maar via tabaksspeciaalzaken verkrijgbaar moeten zijn. Daarnaast meent een krappe meerderheid dat er in de verkiezingsprogramma’s een aparte tabaksparagraaf opgenomen zou moeten worden.

Opvallend is dat de rokers in het panel, een kwart van het totaal, het oneens zijn met de niet-rokers. Een overgrote meerderheid koestert zijn rokertje en is juist tegen een accijnsverhoging. Ook vinden de rokers niet dat er in supermarkten en benzinestations geen sigaretten meer verkocht zouden mogen worden.

Vandaag, 31 mei, is het Wereld Niet Roken Dag. Wereldwijd worden rokers aangemoedigd hun sigaretten tijdelijk weg te bergen, als aanmoediging om definitief te stoppen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht