Zorg

Haast – Column MS Femke Verhoef

Nadat we het songfestival weer met zijn allen doorstaan hebben blijf ik afdwalen naar de –inmiddels bekende zin- Slow down brother. Een tekst waar Douwe Bob ons verteld dat we vooral rustig aan moeten doen. Maak je niet gek en neem je tijd. Het eerste wat ik dacht was, ik heb helemaal geen tijd!

Column Femke

De MS sluipt rond in mijn lijf en ik voel dat het tij gekeerd is. Tijd is wel het laatste wat ik heb. Een gevoel van haast overheerst. Tegelijkertijd speelt de vermoeidheid me parten. Alle energie om alle mooie dingen nog eens in mijn leven te doen ontbreekt. Moe en overprikkeld; dat is de dagelijkse realiteit. Afgelopen weekend stond Antwerpen op het programma. Niet om alle mooie dingen te zien, maar om gezellig met mijn lief heel veel verschillende Belgische bieren te proeven.

Ondanks dat ik helemaal geen bier lust ben ik opgegaan in de Belgische cultuur en heb ik vrolijk mee geproefd. Waar ik eigenlijk om half tien geen energie meer had ben ik dit weekend doorgegaan. Wat levert je dat nu op, kun je je misschien afvragen. Een heerlijk weekend. Maar zoals elk van dat soort weekenden betaal ik nu de tol. Vandaag ben ik moe. Allesoverheersend moe. En mijn lichaam doet ontzettend lastig.

Toch maar opstaan vanochtend om mijn dochter naar school te brengen, boodschappen te doen en te sporten bij de fysiotherapeut. Het is nog geen twaalf uur maar mijn kaarsje is gedoofd. Voor nu wil ik alleen nog maar even liggen en de vermoeidheid weg slapen. En dat moet ook. Want halverwege de week staat er een nieuwe activiteit op de agenda. Samen met mijn dochter loop ik één keer de avond4daagse. Misschien wel de laatste die ik met haar kan lopen. En daarom heb ik elke dag haast.

Haast om alle mooie dingen van het leven nog te doen voordat ik het niet meer kan. Omdat er heel veel mooie dingen zijn in het leven om te beleven ben ik nu maar vast begonnen. Want wanneer ik het bij een volgende aanval niet meer kan, ben ik te laat geweest.

Femke Verhoef is een jonge moeder met MS. Iedere maand schrijft ze daar een column over.

Lees hier meer over Femke

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht