Beweging

Hoe gevaarlijk is een kopbal? deskundigen oordelen verschillend

Door een botsing van hoofden of de val van een paard of racefiets raken jaarlijks 76.000 sporters geblesseerd. Is een kopbal nu ook zo gevaarlijk? De meningen van wetenschappers over hoofdletsel lopen flink uiteen.

Kopbal

Op de vraag of sport schadelijk kan zijn voor de gezondheid bestaat in Amerika allang geen twijfel. Dat risico is er. Eind vorig jaar legde de Amerikaanse voetbalbond een kopverbod op voor voetballertjes tot tien jaar. Tegelijkertijd kwam er de film Concussion uit. Daarin speelt Will Smith een forensisch neuropatholoog die in 2002 Chronic Traumatic Encephalopathy (CTE) ontdekte, een progressieve hersenziekte.

Kopverbod?

Tientallen (ex-)sporters hebben door herhaaldelijke hersenschuddingen te kampen met hoofdpijn, geheugenverlies, depressie of pleegden zelfs zelfmoord. In de breinen van overleden ijshockeyers, boksers, American footballspelers en andere sporters werd in bijna alle gevallen CTE vastgesteld. Inmiddels zijn de gevaren ook doorgedrongen tot de amateursport. Na het VS-kopverbod kwam ook in Nederland de discussie op gang. De KNVB wil niet aan zo’n verbod. Volgens de voetbalbond zijn niet de kopballen de boosdoener, maar duels, botsingen of valpartijen.

Niet erop gebouwd

“Van koppen ga je niet met een hersenschudding van het veld,” zegt KNVB-arts Edwin Goedhart. “Onverwachts een bal tegen je hoofd of een elleboogstoot is wel een probleem. In Amerika suggereren ze dat koppen gevaarlijk is, maar het is niet zo dat door elk tikje de hersenen beschadigd raken.”

Onzin, zeggen andere onderzoekers. “Het is bewezen dat koppen slecht is voor het hersenweefsel,” reageert neuropsycholoog Erik Matser, voorheen werkzaam bij de voetbalclubs Chelsea en Liverpool. “Het hoofd van de mens is niet gebouwd om klappen op te vangen. We hebben maar een klein laagje vocht rond de hersenen. Medisch gezien kun je alleen die conclusie trekken.”

Hersenletsel

Arend de Kloet, psycholoog en lector bij Sophia Revalidatie en De Haagse Hogeschool, deed onderzoek naar niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen. Volgens hem wordt in Nederland hersenschade als gevolg van een klap onderschat. “Zolang wij niet goed weten of koppen schadelijk is, moet dit bij kinderen met een zich sterk ontwikkelend brein in elk geval worden vermeden. Boksen voor kinderen zou helemaal verboden moeten worden.”

Veiligheid.nl becijferde dat van de 76.000 aan hun hoofd geblesseerde sporters in 2012 veertienduizend (van wie zeventig procent man en vooral 15- tot en met 19-jarigen) werden behandeld op de spoedeisende eerste hulp. Dat waren met name veldvoetballers (2900) en hockeyers (2000). Tweeduizend sporters, vooral ruiters, schaatsers en wielrenners, werden daarna opgenomen in het ziekenhuis, met hersenletsel als belangrijkste reden. Naar schatting overlijden zes sporters per jaar aan hoofdletsel dat tijdens het sporten is opgelopen.

Snel overprikkeld zijn

Hersenschade heeft een ‘onzichtbaar’ risico: de problemen na een val, klap of elleboogstoot zijn niet altijd direct merkbaar. Problemen met organiseren of plannen op school of werk openbaren zich dikwijls later. Wat begint met duizeligheid of groggy zijn, kan later overgaan in snel overprikkeld zijn, gesprekken niet meer kunnen volgen of na een kwartier niet meer op de computer kunnen werken.

Alle wetenschappers waarschuwen dan ook voor de ‘second hit’. Een tweede klap levert haast zeker genoemde problemen op. Matser: “Dan geldt dat één plus één duizend is. Na een harde klap moet een kind direct het veld af en zes weken niet meer aan contact bloot staan.”

Matser concludeerde in een onderzoek dat twee op de dertien voetbalprofs, net als American footballprofs, één of meerdere hersenschuddingen per seizoen opliepen. Hij noemt het beleid van de KNVB ‘een reactie uit de zakenwereld’. “Met koppen kun je een doelpunt maken en doelpunten leveren geld op.”

Impact

Volgens Goedhart van de KNVB is er een verschil tussen bepaalde sporten, maar ook tussen top- en breedtesport. “De impact van ijshockey en American football is vele malen groter. Daarnaast trainen en spelen amateurs veel minder dan profs. Dus zij hebben minder risicovolle situaties en koppen lang niet zo vaak dat het schadelijk is.”

Hij wil ervoor waken dat een angst wordt gecreëerd die niet terecht is. “Als je elk risico wilt uitsluiten, moet je ook niet op je sokken de trap af of op de fiets door het verkeer. Door koppen af te schilderen als een gevaarlijke activiteit zorg je er misschien voor dat ouders hun kinderen niet meer laten sporten. Dat levert nog meer schade op, want sporten is hartstikke goed voor het brein en het lichaam.”

Wat gebeurt er als je kopt?

Als een voetballer kopt, zorgt een laagje vocht in de schedel ervoor dat de hersenen niet te snel of te hard tegen de schedel botsen. Een harde klap of een snelle beweging van het hoofd veroorzaakt een schokgolf en beukt de hersenen tegen de schedelwand. Het laagje vocht is dan onvoldoende om te dempen.

Bij Pancration in Noord sparren de jeugdvechters ook alleen op het lichaam. Tot een jaar of vijftien worden ze contactloos voorbereid op klappen. Hoofdtrainer Lucien Carbin: “Wij toucheren het hoofd en maken vervolgens een koprol. Als je opstaat ben je draaierig, hetzelfde gevoel dat je kan krijgen van je een klap. Zo bootsen we dat gevoel na, maar dan zonder schade. Boksen schadelijk voor jongvolwassenen? Daar heb ik geen verstand van. Maar ik ken maar heel weinig vechtsporters die nare gevolgen hebben van te veel stoten tegen het hoofd.”

Boksverbod?

“Een boksverbod voor kinderen? Flauwekul,” vindt Mike Passenier van Mike’s Gym in Oostzaan. “Kinderen jonger dan zestien mogen bij ons niet eens op het hoofd slaan. Het gebeurt pas vanaf zestien jaar, en dan nog beperkt. Ik denk dat een uittrap van een keeper harder aankomt. Wij leren ze dat boksen zoveel meer is dan alleen slaan tegen een hoofd. Sport is leuk. Kinderen kunnen hun energie en agressie kwijt door twee keer week op een bokszak te slaan.”

Hersenschudding

Een hersenschudding hoeft er niet altijd toe te leiden dat de persoon buiten bewustzijn is. Dit is slechts bij tien procent het geval. De persoon kan verward zijn en niet in staat helder te denken. Dit duurt hooguit een kwartier. Als het langer duurt, heeft de persoon te maken met geheugenverlies. Iemand die wel buiten bewustzijn is geweest, heeft moeite met bewegen en helder denken.

Kneuzing

Een kneuzing of zwelling kan ontstaan waar de hersenen de schedel raken (coup) en een tweede kneuzing waar de hersenen aan de andere kant bij de knik van het hoofd terugkomen (contrecoup). De hersenen kunnen ook draaien door een klap. Hierdoor kan de ‘bedrading’, de verbinding tussen de hersencellen, draaien, scheuren of breken. De meer dan honderd miljard zenuwcellen zijn daarna niet altijd goed in staat boodschappen naar of van de rest van het lichaam te verzenden of ontvangen.

Een tweede hersenschudding voordat het brein is hersteld kan leiden tot levensbedreigende zwelling van de hersenen en voortgaande uitval van hersenfuncties.

Hoe herken je een hersenschudding?

Na een hersenschudding kun je uren of dagen last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid of gevoeligheid voor licht en geluid. Meestal zijn deze problemen binnen enkele weken weg, maar tien procent houdt langer last van klachten (prikkelbaar, moe, moeite met inprenting of concentratie).

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht