Zorg

Brief aan mijn lief – Column ALS Mariska van Gennep

Met tranen in mijn ogen schrijf ik deze week mijn blog. Voor jou, omdat ik zo graag wilde dat het anders gegaan zou zijn.

sjon_Fotor

Douchen

Per week zie ik je dunner worden. Gelukkig nu  je weer twee keer per dag voeding krijgt in je sonde gaat het wat minder hard. Maar toch… Vanochtend hielp ik je met douchen. Ik zie je ribben en slik even. Je houdt je vast aan de douchestang en ik was je haren. Ik durf niet te hard te “rossen” omdat ik bang ben dat je hoofd dan teveel heen en weer gaat. Dus heel voorzichtig was ik je haar en spoel het uit. Nadat je klaar bent onder de douche, help ik je eronder wegstappen. Ik droog je af en je gaat even zitten om je voeten te laten afdrogen. Dan help ik je deels in je kleren. Je sokken aandoen is voor mij al dagelijkse routine, de rest kun je meestal gelukkig nog zelf. Maar niet na zo’n voor jou inspannende douchebeurt.

Dankbaar

Daarna ga je naar beneden, naar je eigen stoel. Bijkomen van iets wat voor een ander heel gewoon is. Voor ons niet. Je pakt je I-pad en bedankt me voor het helpen. De tranen springen in mijn ogen. Je hoeft me niet te bedanken, maar doet het toch. Ik douche je met liefde, zolang (ik) het kan. Liever dan dat iemand anders dat doet. Niets op tegen dat het met thuiszorg kan, maar zolang het niet hoeft, doe ik het. Met liefde, voor jou.

Mopperkont

Ik weet dat als ik moe word, ik ga mopperen. Omdat ik alles ‘moet’ doen in dit gezin, alle klussen en taken die jij niet meer kunt heb ik zo langzamerhand overgenomen. De kinderen helpen waar ze kunnen en zijn echt fantastisch. Maar die wil ik niet (altijd) belasten met mijn zorgen en taken. Natuurlijk zijn er de zware dingen, dan vraag ik echt wel om hulp. En ik weet heel goed, dat jij het niet meer kunt. En dat je het zo graag anders gezien had. Vergeef me mijn gemopper. Het is mijn manier om met je ziekte om te gaan. Mijn manier om af en toe stoom af te blazen. En mijn manier om te zeggen dat ik soms heel moe ben. Maar wel door ga. Voor jou, voor mij, voor onze kinderen. Voor ONS. Tot dat het echt niet meer kan. Ik hoop dat dat nog lang wegblijft.

Spreken

Dan zeg je (via I-pad) zo maar op een door-de-weekse-dag: “Ik wilde dat ik nog één dag kon praten, dan sprak ik de hele dag door”. O, Sjonny, je moest eens weten hoe graag ik je die ene dag gunde. Dat je alles kon zeggen wat je kwijt wil en wat je graag zou willen. Ik zou er heel veel voor over hebben, om jou stem nog één dag te horen.

Cadeautje

Lieverd, komende week word ik 50 jaar. Ik ben heel blij en dankbaar dat jij dit nog mag meemaken. Dat had ik vorig jaar niet gedacht toen je de diagnose kreeg. Gelukkig ben je er nog. Dank je wel voor dit prachtige verjaarscadeau. Ik hou van je!

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht