Voeding

Zoek de gezondheid in de vleesvervangers

Denk je goed bezig te zijn door plofkip te vervangen door vegaburgers. Maar is dat wel zo? Je moet tegenwoordig sterk in je schoenen staan om op een verjaardagsfeestje te durven verkondigen dat je het liefst elke dag een flink stuk vlees eet.

Vlees vervangen? Kies voor een ei.

Vlees vervangen? Kies voor een ei.

Redenen te over om vaker een vleesloze dag in te lassen. Het leed van dieren in de bio-industrie, de grote milieubelasting van een biefstukje. En het groeiende wetenschappelijke bewijs dat (bewerkt) vlees het risico op allerlei nare ziektes verhoogt. Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad propageren niet voor niets een flexitarische lifestyle.

Gelukkig maakt de voedingsindustrie het ons steeds makkelijker. Er is een behoorlijk grote keus in vleesvervangers, van klassieke groenteburgers tot heuse vegetarische rookworsten. Die smaken allang niet meer alsof je een hap van een kartonnen taartbordje neemt. De Vegetarische Slager maakt plantaardige Kipstuckjes die zelfs topkoks amper van echte kip kunnen onderscheiden.
Goed, je betaalt er een stuk meer voor, maar dan heb je ook wat. Toch?

Vleesvervangers veel te vet

Nou, daar valt een hoop op af te dingen. Het Duitse consumentenblad Öko-Test liet 22 vleesvervangers analyseren. De laboratoriumresultaten zijn tamelijk ontluisterend: er werd weinig gezonds in gevonden. De meeste producten bevatten (veel) te veel zout en vet. Een aantal bleek bovendien minerale – kankerverwekkende – oliën te bevatten. De soja die voor vleesvervangers vaak de eiwitrijke basis vormt, bleek in een aantal gevallen genetisch gemodificeerd. Welgeteld één product scoorde goed: een biologische sojaschnitzel van Aldi.

Ook hier bevatten vleesvervangers vaak te veel zout en vet. Zo grossieren kaasschnitzels in verzadigd vet. Als vleesvervanger schieten ze bovendien tekort, omdat ze minder eiwitten, ijzer en B-vitamines bevatten dan vlees.

Wie gezonde vleesvervangers zoekt, kan het beste voor tofoe of tempé kiezen. Of nog beter, volgens het Voedingscentrum: peulvruchten, noten of een eitje.

Tekst: Annemieke van Dongen

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht