Zorg

Beurs voor onderzoek naar slaapproblemen bij dementie

Coby Tibben, specialist ouderengeneeskunde bij Meriant, heeft een speciale beurs gekregen voor onderzoek naar slaapproblemen en onrust bij mensen met dementie.

Coby Tibben krijgt de beurs toegekend door Verenso. 

Coby Tibben krijgt de beurs toegekend door Verenso.

De beurs is toegekend door Verenso, de beroepsvereniging voor specialisten ouderengeneeskunde. De resultaten van het onderzoek moeten leiden tot een betere behandeling van mensen met dementie en slaapproblemen.

Patiënten met dementie kampen veelvuldig met slaapproblemen en onrust die weer kunnen leiden tot agitatie en gedragsproblemen. Uit onderzoek onder grote groepen patiënten is bekend dat enerzijds een slechte slaap leidt tot meer onrust en anderzijds dat meer onrust leidt tot een slechtere slaap.

Behandeling op maat

Dit zijn vrij algemene bevindingen die voor de zorg niet goed toepasbaar zijn, omdat het weinig zegt over het effect op individuele patiënten. Er zijn patiënten die enkel slecht slapen als de onrust toeneemt, patiënten die enkel onrustig worden na een slechte nachtrust en patiënten bij wie beide fenomenen volledig los staan van elkaar.
Het is dus moeilijk om hiervoor een behandeling op maat te ontwikkelen.

Individueel advies

Tibben kijkt in haar onderzoek juist naar de individuele effecten bij patiënten. Dat doet ze samen met Annelies Smits, arts verstandelijk gehandicaptenzorg bij Talant en slaapexpert (somnoloog).

Bij vijftien patiënten meet ze dagelijks gedurende zestig dagen de slaap en mate van onrust. Op basis van deze individuele metingen kan worden uitgezocht of een slechte slaap leidt tot onrust of dat onrust leidt tot een slechte slaap of dat beide fenomenen bij een patiënt volledig los van elkaar staan.

De verwachting is dat op deze manier verschillende typen patiënten aan te wijzen zijn. Hierdoor is het mogelijk elke patiënt veel gerichter advies te geven en zorg op maat te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van medicijnen.

Innovatief

Dit onderzoek is innovatief omdat het voor het registreren van bewegingen (actigrafie) gebruik maakt van de Actiwatch, een bewegingshorloge. Een Actiwatch brengt slaap en onrust gedetailleerder in kaart dan de gebruikelijke observatiemogelijkheden, terwijl de belasting voor het team minder is. Bovendien is het door deze aanpak mogelijk gericht onderzoek te doen naar individuele effecten, in plaats van groepsonderzoek met gemiddelde effecten.

Netwerk ouderenzorg

Dit is een van de onderzoeken dat wordt uitgevoerd in UNO-UMCG verband, waarin het Universitair Netwerk Ouderenzorg, een samenwerking van dertien organisaties in de ouderenzorg, en het Universitair Medisch Centrum Groningen samenwerken. Meriant is onderdeel van Zorggroep Alliade die innovatie en ontwikkeling van zorgtechnologie als belangrijk speerpunt heeft.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht