Zorg

Een lijf vol fladderende binnenpretjes – Column Autisme

Meteen toen we het klaslokaal binnenliepen zagen we hem. Een vrolijk blond jongetje, qua uiterlijk niet heel verschillend van zijn klasgenootjes. Maar zijn vrolijkheid was niet gericht op zijn juf of klasgenootjes. Dit mannetje had duidelijk binnenpretjes.

Het 'fladderen' van kinderen met autisme doet soms denken aan vlinders. Foto: Tine van Knijff

Het ‘fladderen’ van kinderen met autisme doet soms denken aan vlinders. Foto: Tine van Knijff

Door zijn fladderende handen en knipperende ogen kon je de vlinders in zijn lijf bijna naar buiten zien vliegen.
,,Dit jongetje heeft een vorm van autisme”, werd ons verteld. Nee toch? Dat hadden we al gezien, dat hadden we al gevoeld zodra we een stap over de drempel zetten. ,,We hebben er zelf ook zo één”, reageerde ik. Want ik had toch een beetje het gevoel dat we aapjes zaten te kijken, daar in dat lokaal.

Dansend lijf vol vlinders

Dat gefladder, dat continue bewegen van ledematen, dat vertaal ik als emoties die moeite hebben op een andere manier naar buiten te komen. Ik kan er niets aan doen, ik vind het mooi. Zo puur, zo echt. Vooral op een moment als dit: als het vrolijkheid is, als vlinders zo’n jongenslijf laten dansen en je geluk ziet op een jong gezicht, dan is het goed.

Er zijn veel onderzoeken gedaan en beschreven over stilzitten in de klas. Vooral jongens hebben er ontzettend moeite mee dit langere tijd vol te houden. Stel je voor dat je dan ook nog eens autisme hebt en een lijf dat wil, móet bewegen. Onmogelijke opgave.

Momenten als deze moet je koesteren. Ik had heel veel zin om het jongetje mee naar buiten te nemen, even de zon in, even de vlinder in hem zijn natuurlijke gang laten gaan.

Frustratie eruit laten

Soms uit autisme zich op een hele nare manier via het lichaam. Bonkt, stompt en schopt zo’n lijf alle frustratie van zich af. Als dat overgaat in het pijnigen van zichzelf of een ander, is het niet zo mooi om te zien en niet iets dat je gelaten kunt aanschouwen.

Wij hebben een trampoline in de tuin en die krijgt heel wat te verduren. Dé uitlaatklep na lange schooldagen, onbegrijpelijke vrije dagen (Vakantie! Wat moet een kind met autisme daarmee!), en soms om gewoon even die hele vreemde wereld uit te springen die zo anders is dan de wereld in zijn lijf.

Aapjes kijken

Ons jongetje. Volgend jaar zit hij ook in dat klaslokaal en ik durf te wedden dat ook hij niet stilzit als er nieuwe ouders komen ‘aapjes kijken’. Ik hoop dat die ouders dan ook met een glimlach in de deuropening zullen staan. Misschien hebben zij ‘er ook wel zo één’. Misschien ook niet. Dan hoop ik op een beetje begrip. Ik hoop altijd op begrip. En op vlinders.

Tine van Knijff is ondernemer en moeder. Autisme speelt bij Tine thuis een grote rol. Als ervaringsdeskundige schrijft zij hier graag over.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht