Zorg

Volop genieten van buiten leven – Column Mariëlle de Vries

Marielle wat ben je bruin. Dat kreeg ik afgelopen weekend te horen. Mijn vakantie liep op zijn einde en ik had genoten van het mooie weer. Twee weken lang. Alleen maar zon. En ja ik had bruingebrande armen en flink wat kleur in mijn gezicht.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

Thuis realiseerde ik me plotseling dat ik pas een jaar of twee volop kan genieten van buiten leven. Jarenlang verstopte ik me zoveel mogelijk in huis met mooi weer. Probeerde altijd een smoes te verzinnen als vrienden in de zomer iets leuks met me gingen doen. Nu heb ik gelukkig vrienden die door die smoesjes heen prikten, dus werd mijn nee, negen van de tien keer niet geaccepteerd. Werden er goede argumenten aangedragen waardoor ik niet thuis kon blijven en ging ik toch mee de hort op. Mijn lichaam zoveel mogelijk verhullend in lange en veel te warme kleding. Want ja altijd bang voor commentaar.

overgewicht

Daar moest ik ook aan denken toen ik de uitspraken van Giel Beelen las. Over dikke vrouwen. Hij reageerde op de vraag of uiterlijk belangrijk was. En of hij een relatie zou kunnen hebben met een dikke vrouw. Het antwoord was ‘nee’. Want legde de dj uit: ‘Dikke vrouwen zorgen niet goed voor zichzelf en hebben geen doorzettingsvermogen’. En door die generaliserende opmerkingen werden wij dikke vrouwen weer allemaal over een kam geschoren.

Kern van waarheid

Ik haalde in eerste instantie mijn schouders op over de uitspraken van Beelen. Het was voor mij niks nieuws. Zijn mening. En er zit een kern van waarheid in. Dikke vrouwen (en mannen, maar ja daar valt hij waarschijnlijk niet op) zorgen vaak niet goed voor zichzelf. Maar in plaats van dat met lompe opmerkingen te veroordelen, zou je ook kunnen bedenken wat en of daar iets achter zit.

Vette walvis

Ik heb ook niet altijd goed voor mezelf gezorgd. Want waarom zou ik toch ook. Een badpak aantrekken en bij een waterplas liggen betekende meestal uitgescholden worden. Voor vette walvis of vies varken. Net zoals wanneer ik in leuke kleren over straat liep. Of ik me nou leuk aankleedde of niet, de meest vreselijke dingen kreeg ik toch wel naar mijn hoofd geslingerd. Waarom zou ik me daaraan bloot willen stellen. Dus bleef ik liever binnen en zorgde ik, geestelijk, niet goed voor mezelf.

Geestelijke gezondheid

Dat ik nu wel kan genieten, heeft alles te maken met mijn doorzettingsvermogen. Jarenlang werken aan mijn geestelijke gezondheid, daar pluk ik nu de vruchten van. Tientallen keren had ik de handdoek al in de ring kunnen gooien.  Murw geslagen door alle opmerkingen die ik door mijn omvang naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Door mijn doorzettingsvermogen heb ik de moed kunnen vinden om weer gewicht kwijt te raken. Door niet langer te luisteren naar al die mensen die precies weten hoe ik in elkaar steek… omdat ik dik ben. Mijn doorzettingsvermogen heeft ervoor gezorgd dat ik vijftien kilo ben verloren, maar een onschatbare hoeveelheid zelfvertrouwen heb gewonnen.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht