Zorg

Miljoenen in strijd tegen dementie. Meer onderzoek naar oorzaken volksziekte

Grootschalig onderzoek en een website met praktische informatie voor betrokkenen. Met dit soort maatregelen zet de overheid de aanval in op dementie. De totale kosten van het landelijk aanvalsplan  bedragen €200 miljoen, uitgesmeerd over een periode van acht jaar.

oud, bejaard, bejaarde, bejaarden, bejaardentehuis, bejaardenhuis, senior, pensioen, dementie, dement

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Volgens de initiatiefnemers is een stevige aanpak van dementie hard nodig. Het aantal patiënten met deze volksziekte zal de komende jaren rap toenemen. Nu zijn het er naar schatting nog 250.000, dit zal de komende veertig jaar naar verwachting ruimschoots verdubbelen tot 550.000. De gevolgen kosten de samenleving nu al €4 miljard per jaar.

Consequenties dementie

De consequenties van deze ziekte voor de patiënten, hun omgeving en de samenleving zijn enorm. Dementie heeft, zoals dat heet, van alle volksziekten de hoogste ziektelast. Dementie is doodsoorzaak nummer vier in Nederland. Het aanvalsplan moet leiden tot meer kennis over de (genetische) oorzaken van dementie, zodat er meer mogelijkheden komen voor preventie, behandeling of wellicht zelfs genezing. De website met informatie kan familie, buren en vrienden van dementen in staat stellen beter met de ziekte van hun naaste om te gaan.

Informatievoorziening dementie

Een betere informatievoorziening is volgens de initiatiefnemers ook van groot belang. Nog te vaak zouden patiënten niet de optimale behandeling krijgen. Daarom komt er een online zorgportaal over de ziekte en het hulp-en zorgaanbod. Ook
moet een landelijk register precieze informatie geven over het aantal patiënten, zodat de ontwikkeling van de ziekte beter gevolgd kan worden.
 
Initiatiefnemers zijn het VUmc Alzheimercentrum en Alzheimer Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid steekt volgens bronnen €32,5 miljoen in het project. Andere deelnemers zijn onder meer PGGM (het pensioenfonds voor de gezondheidszorg), Rabobank, Achmea en Philips. Zij zeggen allemaal het belang in te zien van de aanpak van dementie.
De samenwerking tussen overheidsinstanties en private partijen is koren op de molen van het ministerie van Volksgezondheid. Het aanvalsplan past binnen de filosofie op het departement dat goede zorg niet haalbaar is via ‘Haagse blauwdrukken’. Juist samenwerking tussen ondernemers en wetenschappers zou mooie resultaten opleveren.
Een woordvoerder wil, met het oog op de officiële presentatie vandaag, verder niet op het plan vooruit lopen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht