Zorg

Laaggeletterden veel vaker langdurig arm

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen blijken veel vaker langdurig arm te zijn dan niet-laaggeletterden. Dit blijkt uit onderzoek vandaag gepubliceerd door Stichting Lezen & Schrijven. Nederland telt zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden (Algemene Rekenkamer, 2016) en 600.000 mensen die langdurig arm zijn (SCP, 2015).

2005-09-07 13:20:39 NLD-20050907-ROTTERDAM: Prinses Laurentien bezoekt woensdagochtend basisschool de Hoeksteen in Rotterdam in kader van het begin van het project 'Alle ouders doen mee'. Analfabete ouders leren gedurende een schooljaar in het Nederlands lezen en schrijven aan de hand van onderwerpen die voor de schoolcarriere en de opvoeding van hun kind belangrijk zijn. ANP FOTO/BENELUX PRESS/ROBIN UTRECHT, NLD-20050907-ROTTERDAM: Prinses Laurentien bezoekt woensdagochtend basisschool de Hoeksteen in Rotterdam in kader van het begin van het project 'Alle ouders doen mee'. Analfabete ouders leren gedurende een schooljaar in het Nederlands lezen en schrijven aan de hand van onderwerpen die voor de schoolcarriere en de opvoeding van hun kind belangrijk zijn. ANP FOTO/BENELUX PRESS/ROBIN UTRECHT

ANP FOTO/BENELUX PRESS/ROBIN UTRECHT

Een veel lager inkomen, twee keer zo vaak langdurig arm, drie keer zo vaak afhankelijk van een uitkering: de positie van laaggeletterden in de samenleving is substantieel slechter dan die van niet-laaggeletterden, zo toont het onderzoek aan. Een belangrijke conclusie is dat armoede en laaggeletterdheid hand in hand gaan: laaggeletterdheid is vaak een belemmering om zelfredzaam te zijn en armoede vergroot de kans op laaggeletterdheid.

Aanpak van armoede ontoereikend

Het is daarom van belang om bij de aanpak van armoede ook rekening te houden met taal- en rekenvaardigheid. Dit gebeurt nog veel te weinig. Nu blijkt er een duidelijke, significante relatie te zijn tussen de twee. ”Wij pleiten ervoor dat in de aanpak van armoede structureel naar laaggeletterdheid gekeken gaat worden en dat mensen die een laag taalniveau hebben, verwezen worden naar een cursus in de buurt”, zegt Merel Heimens Visser, directeur van Stichting Lezen & Schrijven.

Groeiende ongelijkheid

De achterstand van laagopgeleiden is de laatste 25 jaar gegroeid ten opzichte van hoger opgeleiden en de prognose is dat deze achterstand verder zal groeien (de Graaf-Zijl e.a., 2015). Laaggeletterden zijn werkzaam in beroepen met een lagere status. Ze zijn vaak lager opgeleid en vormen een kwetsbare groep. Te verwachten is dat, zonder extra maatregelen, de armoedeproblematiek onder laaggeletterden eerder toe dan af zal nemen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht