Zorg

Oproep reisbureau leidt tot meer Deense baby’s

Hebben de Denen een oplossing gevonden voor het probleem van de vergrijzing? Meer vakantie, meer seks, meer kinderen voor Denemarken, bedacht een reisbureau. En het werkt nog ook.

seks, voetjevrijen, bed, liefde

Bron: Flickr/ rt69

Negen maanden geleden begon het Deense reisbureau Spies Travel een even pikante als hilarische campagne om wat te doen aan het serieuze probleem van de vergrijzing. Als Denen maar wat meer seks zouden hebben, kwamen er vanzelf meer kindertjes, was de niet-onlogische gedachte. En kwam dat even goed uit, 46 procent van de Denen had – blijkens onderzoek – meer seks dan thuis, als ze met vakantie waren. Tien procent van de Deense kinderen is langs langs de costa’s of ergens in de schaduw van de Eiffeltoren verwekt, wist Spies. Dus startte een dubbelzinnige campagne ‘Doe het voor Denemarken’ wat in Engelse tabloids nog al grof werd vertaald als ‘naaien voor Denemarken’.

Er werden gratis babyspullen beloofd aan wie kon bewijzen in verwachting te zijn. De stunt werd door andere bedrijven overgenomen en ziedaar: voor het eerst sinds jaren zullen er in Denemarken meer dan 60.000 kinderen worden geboren in een kalender jaar, zo is de verwachting.

Ooievaar

De Deense ooievaar maakt deze zomer dus overuren: 1200 extra Deentjes. Opmerkelijk in een land dat volgens de statistieken van de VN wel tot de meest gelukkige ter wereld behoort maar dat niet wil doorgeven: 1.7 kind per koppel ofwel 10 kinderen per duizend inwoners in 2013. Dat is net boven het berucht vergrijzende Duitsland, Japan en het bijna uitstervende Singapore.

Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam moet wel lachen om de Deense stunt. ,,In Zweden hebben ze het geprobeerd met extra kinderzorg voor werkende ouders. Wat je zag is dat het even werkte. De mensen die toch al kinderen wilden, namen dat kind eerder. Of ze kregen eerder een tweede. Een babygolfje zag je, maar even later een terugslag. De Zweden krijgen uiteindelijk 1.9 kind, iets meer dan de 1.71 in Nederland. Maar beide bevolkingen krimpen, want nog steeds onder het vervangingsniveau van 2.1”

1200 Deense baby’s extra kun je niet echt een babyboom noemen, vindt de demograaf. De toename zou evengoed kunnen worden verklaard uit andere gebeurtenissen, zoals een economische opleving.

Latten heeft zo zijn bedenkingen over het Deense initiatief. Het gevaar dreigt dat je mensen die kinderloos zijn in een kwaad daglicht stelt. ,,Als je niet meedoet, ben je dus niet solidair met de samenleving en bijna een beetje schuldig aan het feit dat wij vergrijzen. En wat te denken van stellen die nog twijfelen of ze bij elkaar passen en dan toch een kind op de wereld zetten?”

Nakomelingen

Oké, geen wilde seksvakanties dus in ons aller gevecht tegen vergrijzing. Maar wat dan wel als je denkt aan de toekomstige betaalbaarheid van onze sociale voorzieningen? De politiek heeft besloten dat we langer doorwerken. Dat betekent ook meer moeders aan het werk zullen moeten, want anders kunnen we de zorg voor hun steeds oudere oma’s en opa’s straks helemaal niet meer betalen. Dus weer minder kinderen.

Uiteindelijk zal het er op neerkomen dat wij als samenleving de kosten van kinderen grootbrengen minder als privé-aangelegenheid zien, zegt Latten. ,,Dat we collectief verantwoordelijkheid willen dragen voor de nakomelingen. Dat gebeurt al een beetje met zorg- en ouderschapsverlof, maar ik denk dat het nog wel even duurt voordat we werkelijk gevolgen van ons lage kindertal willen inzien, en dan ook maatregelen gaan bedenken.” Als je niet meedoet, ben je bijna een beetje schuldig aan de vergrijzing

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht