Zorg

‘ Pakje sigaretten moet straks 23 euro kosten’.

Het kabinet moet de accijns op sigaretten met zeker 5 procent per jaar verhogen. Het aantal rokers zal dan ruimschoots halveren en het scheelt de samenleving is jaarlijks 1,7 miljard euro.

2016-05-13 14:24:39 ILLUSTRATIE - Een vrouw rookt een sigaret. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos Instituut in opdracht van KWF Kankerbestrijding. De onderzoekers hebben exact doorgerekend wat antirookmaatregelen opleveren en kosten.

Bij ongewijzigd beleid zal het aantal rokende Nederlanders; nu zo’n 3,9 miljoen mensen, een vijfde van de bevolking; nauwelijks dalen. In 2050 paft dan nog steeds 1 op de 6 Nederlanders. De zorgkosten nemen met ruim 2,5 miljard toe.

Antirookcampagnes

Beduidend gunstiger is het als de overheid het aantal antirookcampagnes fors opvoert, en de accijnzen ongemoeid laat. Het aantal rokers neemt dan af met enkele honderdduizenden, in 2015 ruim 7 procent minder dan nu. Minder mensen krijgen longkanker, hart- en vaatziekten of COPD; het ziekteverzuim daalt, maar de overheid vangt ook minder accijns. Netto gaat de economie er volgens dit scenario in 2050 toch 194 miljoen euro per jaar op vooruit.

Het optimale scenario is een mix van belastingen en ontmoedigingsmaatregelen. Als de tabakstaks jaarlijks met 5 procent stijgt, keldert het aantal rokers spectaculair naar slechts 7,7 procent. Dat zijn een kleine 2,5 miljoen rokende landgenoten minder dan nu. Minder ziekten en een hogere arbeidsproductiviteit leveren de samenleving 1,7 miljard euro per jaar op.

23 euro

Volgens dit ideaalplaatje kost een pakje peuken in 2050 liefst 23 euro, een bedrag dat nog veel hoger wordt bij een accijnsverhoging van 10 procent. Hoewel enorm, valt het nog mee voor wie bedenkt dat peuken in Groot-Brittannië ruim 11 euro doen en dat Australië een prijs van 29 euro wil invoeren.

KWF Kankerbestrijding is blij met de bevindingen. Die ontkrachten het veelgehoorde fabeltje dat rokers goed zijn voor de maatschappij, omdat ze de schatkist spekken en eerder doodgaan. ,,Dit bewijst dat tabaksontmoedigende scenario’s de gezondheid bevorderen en tegelijk financieel aan de samenleving bijdragen”, zegt KWF-directeur Michel Rudolphie.

Het onderzoek laat volgens hem ook zien dat er geen draconische maatregelen nodig zijn om flinke gezondheids- en welvaartswinst te boeken. Het KWF ijvert zelf voor het scenario waarin de accijnzen jaarlijks met 5 procent stijgen. Directeur Rudolphie, die het onderzoek vanmiddag aanbiedt aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), roept het kabinet op om blijvend te investeren in tabaksontmoediging.

Volgens het KWF zit er voor het eerst sinds tijden weer wat schot in het antirookbeleid. ,,Kortgeleden zijn de pakjes met afschrikwekkende plaatjes ingevoerd en supermarkten halen sigarettenpakjes nu uit het zicht. Ook is er dit jaar een accijnsverhoging op shag geweest. We hopen dat deze positieve ontwikkeling zich voortzet.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht