Zorg

Verjaardag – Column ALS Mariska van Gennep

Ik was het niet van plan maandagavond. Laat naar bed gaan. Ik wilde gewoon op tijd naar bed en de volgende dag op tijd op staan, jarig zijn en gebak halen. Het liep even anders..

blog 34 sarah

Verbazing

We zaten gezellig met elkaar in de woonkamer, Sjon, Hendrik en ik. Marleen was op kamp met haar opleiding en Veerle was nog aan het werk. Er was een film op, die we uitkeken en daarna kletsten we nog wat. Ik belandde op Facebook en reageerde her en der. Het was zo half 12. Ik besloot wakker te blijven en de overgang van 49 naar 50 echt mee te maken. Veerle kwam ook thuis en was verbaasd dat haar moeder nog op was.

Slingers

Ik liep naar de voordeur om onze kater binnen te laten. Ik zie ineens wat aan de muur hangen, een ballon met 50 erop. Ik loop naar buiten en er hangen slingers. Geweldig, onze voortuin is helemaal versierd. Wat super! Sjonny had een grijns van oor tot oor, maar hij wist niet van wie het was. Ook Hendrik en Veerle konden het niet vertellen. Ik appte buurman Daan van verderop, die regelmatig even aankomt, maar ook hij was onschuldig. Nu, ja, ik vond het geweldig en was er heel blij mee. Het werd 12 uur en ik werd door mijn dierbaren gefeliciteerd. Daarna wilden ze graag dat ik naar bed ging. Dan konden zij nog wat doen…

blog 34 slingers

Spandoek

Redelijk op tijd werd ik weer wakker. Sjon lag naast me met een grote grijns. Hij ging mee naar beneden om mijn reactie te zien. Op de kamerdeur was een mooi bord met “Hoera Sarah, 50” geplakt. Binnen hingen slingers met Sarah, nog zo’n bord, mijn naamslinger hing er… en de tranen begonnen te lopen. Helemaal toen ik het gordijn voor opendeed. Er hing een spandoek. Gemaakt door Marleen, opgehangen door Veerle en Hendrik: “49 taarten en nummer 50 woont hier”. De kinderen hadden het ‘beloofd’ maar dit was echt fantastisch. Ook Sjon had even moeite. Ik liep naar achteren en deed het gordijn open. Daar was de achtertuin ook helemaal versierd. Slingers met 50 en allemaal ballonnen. Wauw, toen vloeiden mijn tranen helemaal. Sjon hield me even vast. De buurtjes en achterbuurtjes hadden de voor- en achtertuin versierd, zo ontzettend lief!

blog 34 taart

Ik vroeg of Sjon meeging gebak halen. Dat wilde hij wel. Bij de bakker waar Marleen werkt, hadden we een aantal taarten besteld. Sjon bleef in de auto voor de deur zitten en ik liep naar binnen. Er was één klant voor me en toen kwam Marleens collega naar me toe, ze feliciteerde me en haalde mijn gebak….Een enorme taart, gemaakt door Marleen en haar baas. Mama 50, met roosjes.. ik was er stil van. Geweldig.

Cadeaus

Thuisgekomen gaf Sjonny aan dat hij 3 cadeaus voor me had, 1 voor de ochtend, 1 voor de middag en 1 voor de avond. Mijn dag kon al niet meer stuk, met de versieringen, de taart en het feit dat mijn lief er nog was. En verrast werd ik. Rond half 11 kwamen Sjon’s moeder en mijn moeder. Mijn moeder zag er moe uit. (Ze heeft vorige week onderzoeken gehad en wordt zeer binnenkort geopereerd aan darmkanker). Maar goed, we waren blij dat de oma’s mijn verjaardag kwamen vieren. Veerle en Hendrik kwamen er gezellig bijzitten. Die gaven aan dat mijn cadeau ’s avonds gegeven werd, in verband met de afwezigheid van Marleen.

En toen kwam het. Sjonny had een tekst getypt op zijn Ipad. “Lieve Mariska, ik wilde je verrassen met je verjaardag. Omdat ik het zelf niet zo goed kan, heb ik je Facebookvrienden gevraagd om een A4 op te sturen met iets voor jou of over jou. Ik wil dat je deze verjaardag en mij kan herinneren. ” Hij liet me de tekst lezen die hij gestuurd had. Veerle en Hendrik grijnsden en vertelden dat Sjon’s account tot twee keer toe geblokkeerd was, omdat hij heel veel mensen een persoonlijk bericht had gestuurd. De post was naar het huis van Sjon’s moeder gezonden. Een hele grote stapel post kreeg ik. Allemaal enveloppen met A4 tjes, kaarten, teksten, tekeningen, foto’s, plakwerken, cadeautjes. Het was geweldig. Ik heb gigantisch gehuild. Wat ontzettend lief van Sjon en van al deze mensen. Dit zal ik echt nooit vergeten!

De middag was lekker rustig, Sjon kon een beetje bijkomen lekker binnen. Buiten was het prachtig, een beetje warm voor hem. Een aantal keren ging de bel, er werden bloemen bezorgd, een vriendin kwam een snel cadeautje brengen en Melissa kwam een kopje thee drinken en bracht een heerlijk cadeau voor binnenkort: een high tea. De telefoon ging regelmatig en de post kwam laat, maar met heerlijke brownies, en een enorme stapel kaarten, ik ben echt gigantisch verwend. Toen kwam het middagcadeau. Sjon gaf me een kaartje met een hele lieve tekst. En.. ik krijg een bedel aan mijn armband voor mijn verjaardag, die we samen gaan uitzoeken.

’s Avonds hebben we heerlijk gegeten met zijn allen. Voor Sjon een beetje sneu, de dame van thuiszorg kwam toen hij net een hapje wilde nemen. We hebben zijn eten bewaard voor later. Onze beide broers en schoonzussen kwamen en buurman Daan met zijn zoon. Druk genoeg voor Sjon, want ook de vrienden van onze meiden waren er. Gelukkig konden we bijna de hele avond buiten zijn en zat Sjon fijn naast me in de elro (elektrische rolstoel).

Toen kreeg ik het cadeau van de kinderen en Sjon. Een tas met 50 erop en daarin allemaal lekkere bad en douchespullen. Fantastisch, alleen toen bleek dat er een bon inzat. Met een abonnement op een leuk maandblad en een cowboytas, die ik al jaren wil hebben. De tas was alleen nog niet bezorgd. Daar verheug ik me nog op. Wat een fantastische, onvergetelijke verjaardag, vooral omdat mijn lief Sjonny ervoor gezorgd heeft dat deze dag altijd in mijn herinnering blijft.

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht