Zorg

Enthousiasme over nieuwe operatietechniek bij voorste kruisbandreconstructies

Sinds een jaar gebruiken de orthopeden van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen een nieuwe techniek bij de reconstructie van voorste kruisbanden. De orthopeden zijn erg tevreden over deze nieuwe techniek. gez kruisband1

Omdat deze operaties minder succesvol zijn zonder goede voor- en nazorg door de fysiotherapeuten, hield Tjongerschans maandag 6 juni een geaccrediteerde nascholing voor deze professionals.

Operatietechniek oefenen

Tijdens deze avond werden de fysiotherapeuten meegenomen in de operatietechniek van de orthopeden. De avond begon met een theoretisch gedeelte waarbij orthopedisch chirurgen Jan Nijman en Huub Meijerink vertelden over de historie en verschillende vormen en oorzaken van kruisbandletsels.

Vervolgens werden de voordelen van de huidige operatietechniek toegelicht. Hierna was er uitgebreid de mogelijkheid voor de fysiotherapeuten om zelf te ‘oefenen’.

Het was een geslaagde avond, een van de fysiotherapeuten gaf aan dat dit zeker voor herhaling vatbaar is: ,,Zo kan ik mijn patiënten goed vertellen wat er tijdens een operatie gebeurt en hem of haar beter voorbereiden en nabehandelen.”

gez kruisband2

Behoefte aan nascholing

De orthopeden zijn van plan om in de toekomst vaker dit soort nascholingen voor fysiotherapeuten te organiseren. Huub Meijerink: ,,We merken aan de reacties dat er behoefte aan is, en uiteindelijk leiden deze bijeenkomsten tot een beter en sneller herstel voor de patiënt.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht