Voeding

Voedselverspilling bij ziekenhuizen en zorginstellingen

Een vermindering van de voedselverspilling staat bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen hoog op de agenda, omdat jaarlijks ongeveer 40 procent van wat is ingekocht in de vuilnisbak belandt.

Voedselverspilling in de zorg

Dit is niet alleen zonde en onnodig, maar ook erg kostbaar. Gebaseerd op onderzoek bij meerdere Nederlandse ziekenhuizen is berekend dat er per ziekenhuis ongeveer €50.000 à €150.000 per jaar bespaard kan worden (afhankelijk van het type en de omvang van de zorginstelling).

Succes met nieuwe methode

Het verminderen van voedselverspilling begint bij meten. Wageningen UR Food & Biobased Research heeft dé meetmethodiek ontwikkeld die voedselverspilling binnen ziekenhuizen in kaart brengt. Inmiddels hebben meer dan tien ziekenhuizen de methode met succes toegepast, waaronder UMC Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

Leonie Braskamp van UMC Utrecht.

Leonie Braskamp van UMC Utrecht.

Verbetering mogelijk

Leonie Braskamp (UMC Utrecht) is enthousiast over de methode: ,,We hebben bewust voor de methodiek van Wageningen UR gekozen, omdat zij de actuele voedselverspilling in het juiste perfectief plaatsen. Er wordt namelijk gekeken naar het voedselverlies ten opzichte van de totale productie en de omvang van het ziekenhuis of afdeling. Door de voedselverspillingindicatie van het UMC Utrecht vervolgens te vergelijken met andere ziekenhuizen, zien we waar verbetering mogelijk is.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht