Zorg

Een prothese voor je enkel, schouder of elleboog. Het kan.

Voor de orthopedisch chirurgen van het Martini Ziekenhuis in Groningen is het dagelijkse routine om patiënten nieuwe knieën of heupen aan te meten. Veel minder gebruikelijk is een prothese voor enkel, schouder of elleboog. 

Groningen, 30-05-2016, orthopedisch chirurg Tom van Raaij in het Martiniziekenhuis voor de gezondheidsbijlage.

orthopedisch chirurg Tom van Raaij in het Martiniziekenhuis

‘We willen ons de komende jaren meer toeleggen op nieuwe enkels, nieuwe ellebogen en nieuwe schouders”, zegt orthopedisch chirurg Tom van Raaij van het Martini Ziekenhuis in Groningen. „Door de vergrijzing verwachten we een grotere vraag van patiënten die kampen met slijtage – artrose – of letsel in deze gewrichten. Er zijn protheses nodig om geen pijn meer te hebben en beter te kunnen bewegen.’’

Ortopedisch artrosecentrum

De gewrichtsexperts van het Martini Ziekenhuis zijn ambitieus: ,,Ons doel is om het orthopedische artrosecentrum van het Noorden te worden’’, zegt Van Raaij. ,,Op het gebied van heupen behoren we al tot de Top 5 van Nederland. Maar wij willen de orthopedische top bereiken in álle gewrichten.”

Om de operaties zo goed mogelijk uit te voeren heeft de afdeling orthopedie van het Martini Ziekenhuis in samenhang met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) afgesproken om een groepje chirurgen aan te wijzen dat zich alleen richt op enkels, schouders en ellebogen. „Ik doe de enkels terwijl drie andere collega’s zich bezighouden met schouders en ellebogen”, duidt Tom van Raaij. „Zo kan ik specialiseren, omdat ik relatief veel enkelprotheses doe. Operatietechnieken worden verfijnd en tevens is onderzoek mogelijk.”

Enkeloperatie

Hoewel de verwachting is dat het aantal enkel-, elleboog- en schouderoperaties toeneemt, overtreft dat bij lange na niet de hoeveelheid heup- of knieoperaties. „Het is nu eenmaal zo dat heup- en knieslijtage veel meer voorkomt. Momenteel doe ik op jaarbasis 10 van de 122 enkeloperaties in Nederland”, rekent Van Raaij voor, ,,dat is niets vergeleken met het aantal knie- of heupoperaties.

In Nederland worden jaarlijks ruim 28.000 heupoperaties uitgevoerd. Wij doen er 624. Knieën? Dat zijn 26.754 operaties, waarvan wij er 486 voor onze rekening nemen.”

Orthopedie

Revisie van heup- en knieprotheses is binnen de orthopedie een andere ontwikkeling waarvan het belang toeneemt. „Mensen worden ouder. Als ze een prothese hebben, kan die na tien jaar aan vervanging toe zijn. Wij doen mee aan een internationale onderzoeksgroep om de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten te houden.” „Technisch zijn er veel meer mogelijkheden dan vroeger om een prothese te vernieuwen of te repareren. Daarnaast is ons voornemen om patiënten na een operatie nog beter te monitoren. We willen uiteindelijk de uitkomsten van alle patiënten onderzoeken.

Wanneer hebben ze de operatie ondergaan? Om welke prothese gaat het? Hoe gaat het nu met een patiënt? Kan een patiënt met een nieuwe heup weer zoveel kilometer wandelen of fietsen? Op deze manier kunnen we nader onderzoeken hoe we het beter kunnen doen.”

Wat is Artrose?

Artrose ofwel slijtage is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten, die kan optreden na een ongeval of na een infectie. De ziekte ontstaat als er meer kraakbeen verloren gaat dan dat er door het lichaam kan worden bijgemaakt. Artrose komt voor in de gewrichten van de handen, knieën, elleboog, schouders, nek en heupen en enkels. Iedereen boven de 60 jaar lijdt wel aan een vorm van artrose. Bij ernstige pijnklachten kunnen de aangetaste gewrichten worden vervangen door een prothese.

Nieuwe heupen en nieuwe knieën zijn alom bekend, minder gebruikelijk is het om schouders, enkels of ellebogen te vervangen door een kunstgewricht. Bij artrose slijt het kraakbeen in het enkelgewricht sneller dan normaal.

Een gewrichtsontsteking (reumatische artritis) kan hiervan de oorzaak zijn, of een eerdere botbreuk of sportblessure. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat overgewicht bijdraagt aan artrose.

Enkelprothese

Enkels zijn kwetsbaar. In vergelijking met andere gewrichtsproblemen zijn de patiënten daardoor vaak jonger, mannen hebben relatief gezien vaker een enkelprothese dan andere gewrichtsprotheses. De metalen onderdelen van de kunstenkel zijn vrijwel altijd gemaakt van een kobaltchroomlegering.

Tussen het onderdeel dat vastzit in het voetbot en het deel dat in het scheenbeen is geschroefd zit een laag hard en glad plastic (polyethyleen). De materialen zijn stevig en slijtvast. In 2015 zijn in Nederland 122 enkelprotheses geplaatst, waarvan de orthopedisch chirurgen van het Martini Ziekenhuis er 10 voor hun rekening namen.

Schouderprothese

Van de iets meer dan 2000 schouderprotheseoperaties in Nederland per jaar worden er 58 uitgevoerd in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Er zijn verschillende types schouderprotheses mogelijk. Afhankelijk van leeftijd, de kwaliteit van spieren en pezen en de graad van slijtage, beslist de specialist welke prothese het meest geschikt is. Zo kunnen chirurgen het schoudergewricht vervangen door een metalen kop en een plastic kom als de spieren en pezen rondom de schouder goed functioneren. Is dit niet het geval, dan kan de chirurg kiezen voor een omgekeerde schouderprothese.

Dan wordt de nieuwe schouderkop daar geplaatst waar voorheen de schouderkom zat. De nieuwe kom komt op de plek van de oude schouderkop. Na deze operatie kan een patiënt schouder en arm weer redelijk goed gebruiken.

Wilt u meer weten over gewrichtsprotheses en pijnvrij bewegen?

Bezoek dan woensdag 22 juni het Martini Ziekenhuis in Groningen. Daar houden drie orthopedisch chirurgen een gratis toegankelijke publiekslezing over kunstgewrichten. Tom van Raaij (zie hiernaast) neemt de enkel voor z’n rekening, de elleboog wordt gedaan door Carina Gerritsma, terwijl Maurits Sietsma de schouder bij de kop pakt.

De medisch specialisten bespreken de innovatieve manieren waarmee zij mensen met artrose kunnen helpen. Na afloop is er ruim de tijd voor vragen uit het publiek. Locatie: Paviljoen Martini Ziekenhuis Groningen (Van Swietenplein 1). Tijd: 19.30 uur (ontvangst vanaf 19 uur). Aanmelden: www.samenvoordebestezorg. nl/lezing.

Dit verhaal van Ellis van Wees is eerder gepubliceerd in de Gezondheid & Co bijlage van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht