Zorg

Over leven en dood: Gruwelijk onvatbaar – Column longarts Sander de Hosson

We maken grapjes. Volgende week wordt ze 80. Of ik er wel voor wil zorgen dat ze er dan weer een beetje fatsoenlijk uitziet. Ze ligt met een flinke longontsteking op de Spoedeisende Hulp. Ze is er niet eens knallend ziek van. Voor haar leeftijd heeft ze een beperkte medische voorgeschiedenis. Suikerziekte, maar dat is het wel.

ASSEN: Longarts Sander de Hosson gaat columns schrijven voor Gezondheid en Co. Verschillende foto’s voor bij zijn column. 8 km Copyright: Marcel Jurian de Jong

Longarts Sander de Hosson. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het is zaterdagmiddag. Ik spreek met haar af dat we haar toch even opnemen, het lijkt me beter antibiotica in het infuus te geven. Ze maakt een ontspannen indruk. Haar echtgenoot zit ernaast. Een paar olijke knipogen over en weer. ,,Komt wel goed”, zeg ik met een glimlach. Daarvan zal ik later spijt hebben.

 

Nog geen twee uren later. Telefoon. ,,Meteen komen.” Ik hoor lawaai op de achtergrond. Piepjes. ,,Reanimatie”, hoor ik voor het gesprek abrupt wordt beëindigd. Als ik arriveer, zijn ze net gestopt met reanimeren. De arts-assistent en anesthesist praten me bij: ,,Acute hartritmestoornis. Ventrikelfibrilleren. Geklapt. Meer dan tien minuten geen output. We zijn gestopt. De echtgenoot is in de familiekamer gaan zitten. Hij weet het nog niet. Hij weet nog niet dat ze dood is.”

 

Met lood in de schoenen loop ik naar de dichte deur. Nog even en dan stap ik er binnen. Ik slik. Ik praat vaker over de dood. Maar nauwelijks als het net gebeurd is. En eigenlijk nooit als het niet verwacht wordt. Dit went nooit. Dat kan niet. Onmogelijk. Ik ga naast hem op de zachte bank zitten. Zijn lijf staat strak van de spanning. Hij kijkt me verwilderd aan: ,,O nee. Dit is niet goed. U kijkt niet goed. U kijkt helemaal niet goed.”

 

Dan leg ik mijn hand op zijn schouder en zeg het zacht. ,,Ze is overleden. Ze is dood.” Samen lopen we naar haar toe. Daar ligt ze. De verpleegkundigen hebben hard gewerkt om haar te verzorgen. Gekamd haar. Haar ogen zijn dicht. Rustig en stil.

 

Ik ga naast het bed zitten. Hij loopt naar haar toe. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe hij haar gezicht vastpakt. Haar wangen zijn geklemd tussen zijn beide handen. Hij buigt zijn gezicht naar haar toe. Dan legt hij het zijne tegen het hare. Gek is dat toch. Ik vraag me af hoe ik als 11-jarige zo ijzingwekkend bang was om überhaupt naar mijn opa in de kist te kijken, laat staan om hem aan te raken. Hier zie ik hoe prachtig dat is als je het gewoon durft en doet.

oud, bejaard, bejaarde, bejaarden, bejaardentehuis, bejaardenhuis, senior, pensioen,

Bron: ANP/ Rick Nederstigt

Hij kijkt me aan. ,,Vannacht lag ze nog lief naast me. Precies zo, maar dan naast mij. In ons eigen bed. Met mijn arm om haar heen omdat ze zich niet lekker voelde. En nu ligt ze hier, alleen, dood. Het is onvatbaar. Het is zo gruwelijk onvatbaar.” Als hij daarna stil wordt. Als zij samen zijn, en het echt helemaal stil wordt, staar ik voor mij uit. Op het nachtkastje ontwaar ik haar leesbril en haar telefoon. Een puzzelboekje. Ik kan mijn ogen er maar niet vanaf houden. Het is niet goed uit te leggen waarom gebruiksvoorwerpen als deze een bepaalde vorm van afschuw wekken als de eigenaar er niet meer is. Misschien omdat de aanblik dit rauwe verlies zo tastbaar maakt?

Als ik de overlijdenspapieren invul, zie ik dat de verpleging bijkomt met een kop koffie. Ze zitten dicht op elkaar. Wat is het toch mooi hoe verpleegkundigen elkaar bijstaan na zo’n heftige gebeurtenis als een reanimatie. ,,Iedereen oké?” Ik hoor de vraag die ten slotte wordt gesteld. Eensluidende instemming voor ze opstaan. De anderen patiënten hebben even moeten wachten, maar het werk gaat door.

Ik loop nog even naar de Spoedeisende Hulp. Daar zit de jonge arts-assistent die als eerste ter plekke was. Ze huilt. Ik praat met haar na. Een hand op haar schouder. ,,Ben je oké genoeg om door te gaan?’’, vraag ik haar. Als alles is afgerond, als alle gesprekken zijn gevoerd, stap ik in de auto en rijd terug naar huis. Ik zet muziek op. Adele. Tegen mijn gewoonte in knal ik het volume ver open. De tonen en geluiden, ze treffen mij.

Het echoot door mij heen. ,,Vannacht lag zij nog lief naast mij.” In de achteruitkijkspiegel zie ik een traan. ,,Is het eigenlijk ook oké met jou?’’, vraag ik mezelf. Als de auto stilstaat op de parkeerplaats, besef ik weer hoe genadeloos de dood is. Hoe hij alles ineens anders maakt. Ik besef dat het cliché pijnlijk waar is. Hou elkaar vast. Hou elkaar maar veel te vaak heel goed vast.

Twitter: @shossontwits
Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. In de rubriek Op leven en dood beschrijft hij elke maand zijn ervaringen in persoonlijke verhalen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht