Zorg

Bedplassen kind verholpen op plaspoli. Blaasproblemen snel oplossen.

Hulp voor bedplassende kinderen met blaasproblemen kan geboden worden op een zogenaamde plaspoli. Vaak zijn de kinderen binnen een half jaar van het probleem af.

broekplassend kind met blaasproblemen op plaspoli

Bedplassend kind met blaasproblemen op plaspoli

Sinds de opening in 2004 voorziet de plaspoli van het Scheper Ziekenhuis in een behoefte. Elk jaar worden circa 200 nieuwe kinderen onderzocht en behandeld door een team van specialisten. “Met veel succes, want bij de grote meerderheid zijn de klachten binnen een half jaar verdwenen,” benadrukt Anja Colijn, kinderarts in het Scheper Ziekenhuis Emmen. Dit wekelijkse spreekuur is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar met uiteenlopende problemen. De grootste groep bestaat uit kinderen van vier tot en met acht jaar die overdag geregeld in hun broek plassen.

Bedplassen kind verholpen op plaspoli

http://youtu.be/fZudNz9PzxA

Andere veelvoorkomende klachten zijn bedplassen en een terugkerende blaasontsteking. Incontinentie kan een behoorlijke impact op kinderen hebben, weet Anja Colijn: “Vaak zijn de kinderen op school het doelwit van pesterijen waardoor ze heel onzeker worden. Met als gevolg dat sommige kinderen zelfs gedragsproblemen ontwikkelen.” Kinderen die door de huisarts naar de plaspoli worden verwezen, krijgen eerst een uitgebreide vragenlijst thuisgestuurd. Ook moet een vochtlijst worden ingevuld waarmee de vochtinname en het aantal en de hoeveelheid plassen in kaart worden gebracht.

Blaasontsteking en bedplassen

Wordt een blaasontsteking vermoed, dan wordt het kind meteen door de kinderarts gezien. Is er sprake van ‘gewone’ natte broeken, dan melden kind en ouders zich eerst bij de kinderverpleegkundige Hennie Zuidersma. Zij biedt verzorgt de intake en laat het kind onder meer plassen op een speciale wc (een flowmeter), die de kracht van de urinestraal meet. De meting geeft onder meer inzicht in de spierspanning van de bekkenbodem. Vervolgens maakt zij een scan van debuik om vast te stellen of er na het plassen urine in de blaas achterblijft.

Hulp voor kinderen met blaasproblemen

Aansluitend melden kind en ouders zich bij kinderarts Anja Colijn of Lidy van Overbeek. Deze specialist doet uitgebreid lichamelijk onderzoek en bestudeert resultaten van het vooronderzoek. Met die informatie stelt de kinderarts de oorzaak van de incontinentie vast.

De oorzaak

In veel gevallen speelt gedrag een belangrijke rol: tijdens het spelen gunnen kinderen zich geen tijd om naar het toilet te gaan.Een andere mogelijkheid is een te geringe blaasinhoud, waardoor het kind elk kwartier moet plassen. Ook een overprikkelde blaas of obstipatie (verstopping) kan tot urine-incontinentie leiden.

Behandelplan bedplassen

Als de diagnose helder is, stelt de kinderarts een behandelplan op. In veel gevallen wordt gekozen voor toilettraining, waarbij het kind op de juiste manier volgens een vast schema leert plassen. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan de kinderfysiotherapeut, die het kind traint in het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Als er sprake is van psychosociale problemen, schakelen we de hulp van de medisch psycholoog in,” licht Colijn toe. Volgens de kinderarts is de zorg voor kinderen met plasproblemen echt teamwerk. “Iedere discipline levert zijn eigen specifieke bijdrage, we vullen elkaar prima aan.” Nu de plaspoli stevig op de rails staat, maakt Hennie Zuidersma zich op voor haar pensioen. “Ik heb dit werk altijd met heel veel plezier gedaan, want de kinderen vormen een ontzettend leuke doelgroep.” Ze heeft veel vertrouwen in de toekomst van ‘haar’ plaspoli, die ze als een ‘goedlopende trein’ omschrijft. “Mijn opvolger wordt al ingewerkt, de continuïteit is dus goed gewaarborgd.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht