Well-being

Ziekenhuizen waarschuwen watersporters voor onderkoeling

Bij de start van het watersportseizoen waarschuwt het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord watersporters voor onderkoeling. “Door het erg koude voorjaar is het water is nu ijskoud.

Foto: NDC Mediagroep/LC

Foto: NDC Mediagroep/LC

Wie nu in het water valt loopt daarom een groot risico op onderkoeling,” waarschuwen Machiel Kuipers, trauma-chirurg en Saskia Wolt, SEH-arts KNMG van de spoedeisende hulp in Sneek. “We nemen ook onze rol in het voorkomen van gezondheidsrisico’s serieus. Als watersportziekenhuis sturen we daarom watersportbedrijven tips om onderkoeling te voorkomen en doen we een oproep aan watersporters om geen risico’s te nemen.”

Onderkoeling

Onderkoeling van het menselijk lichaam in dit koude water gaat verraderlijk snel.

In het water koelt het lichaam 20 keer sneller af dan in de lucht. Enkele minuten in het koude water kan al ernstige onderkoeling geven. Vooral kinderen zijn snel onderkoeld.

“We raden op dit moment mensen echt af om risico’s te nemen. Als je per se het water op wilt, zorg dan voor voldoende veiligheidsmaatregelen en houd kinderen extra in de gaten,” aldus Kuipers.

Preventieve maatregelen die mensen kunnen nemen om lokale koudeletsels te voorkomen, zijn:

  • draag droge en goed warmte-isolerende kleding
  • meerdere lagen kleding zijn beter dan één dikke laag
  • kleding mag de weefseldoorstroming niet verstoren en mag dus niet knellend zitten
  • voorkom zoveel mogelijk directe afkoeling door de wind op de blote huid
  • het drinken van warme zoete drank heeft een gunstig effect op de huidtemperatuur.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht