Zorg

Een jaar vol belevenissen – Column ALS Mariska van Gennep

Ineens zag ik op Facebook een herinnering voorbij komen. Over het allereerste blog wat ik gemaakt had over ons gezin. Ja, inderdaad dat was alweer een jaar geleden. Een jaar waarin veel dingen gebeurd zijn. Negatieve dingen -we zien Sjon achteruit gaan, soms zachtjes, vaker heel hard – maar ook ontzettend veel positieve dingen.

blog 35 fotos

Album

Bijna tegelijkertijd had ik het idee om niet een album te maken van onze foto’s van het afgelopen jaar, maar om een collage te maken van alles wat we beleefd hebben en daar een canvasdoek van te laten printen. Dat was nog een hele klus. Want op sommige foto’s stond er weer eentje met de ogen dicht, op andere foto’s stonden we niet allemaal op enzovoorts. Voordat ik de allermooiste bij elkaar had, was ik een halve dag verder. Gaf niets, ik heb alles geüpload en toen kon na betaling het wachten beginnen. Dat viel reuze mee, na drie dagen had ik mijn gemaakte doek in huis. Sjon en de kinderen vinden het prachtig, zo kunnen we onze herinneringen zien. En het album komt er echt wel, zodat we later nog eens kunnen bladeren..

Thema

Eén van de foto’s is gemaakt bij het interview in het blad Zin. We staan in nummer 7 (juni) met als thema Loslaten. Het resultaat is echt heel mooi geworden, weer zo’n prachtige herinnering. We kregen behalve het blad ook een ontzettend lieve brief van de hoofdredacteur, als dank voor onze medewerking. We hebben het met liefde gedaan, om te laten zien hoe wij als gezin met loslaten en met elkaar omgaan. We zijn vanaf het begin heel open over Sjon’s ziek zijn geweest en willen anderen hierin ondersteunen.

Telefoon

De longarts van het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) belt, dit is een telefonische afspraak. Sjon wil niet echt meer naar Groningen reizen, dus bespreek ik één en ander met de arts. We spreken kort over de klacht die ik had ingediend naar aanleiding van een gebeurtenis tijdens Sjon’s opname in januari. Er is keurig een melding gemaakt van de klachtenafhandeling en we kregen een brief van 5 kantjes thuis, maar elk menselijk gebaar (een telefoontje of persoonlijke excuses) ontbraken. De arts steekt de hand in eigen boezem, omdat hij bij de afdeling hoort. Ik had het hem niet kwalijk genomen, het was iets wat op de afdeling gebeurd is. Daarna spreken we over de slijmaanval die Sjon een aantal weken geleden gehad heeft. De huisarts had contact opgenomen met de longarts toen het gebeurde. De longarts vraagt wat Sjon zou willen, als dit weer gebeurd, vooral als de aanval erger is. Wil Sjon dan naar een ziekenhuis, of liever niet, wil hij een trachea stoma (buis in de keel) enzovoorts. Ik vertel dat ik hem het antwoord schuldig moet blijven, ik heb er wel mijn gedachten over, maar wat Sjon precies wil, nee dat weet ik niet. We spreken af dat de verpleegkundige Harry van het CTB die wel vaker geweest is, contact opneemt om dit met Sjon te bespreken. Ik bedank de longarts voor het gesprek.

Vrienden

Sinds een aantal weken komt er één keer per week een vriend of vriendin op Sjonny ‘passen’. Gewoon, omdat Sjon liever niet lang alleen is, en ik niet altijd de zorg aan de kinderen wil overlaten. Ik kan dan een middag of avond even eruit, zonder de tijdsdruk dat ik al snel weer naar huis moet. Heerlijk, ik ben er echt heel blij mee en dankbaar voor. Zo kan ik de zorg, die toch beetje bij beetje zwaarder wordt, nog wel een tijd volhouden. Ik heb het al vaker gezegd, maar we zijn echt gezegend met deze lieve mensen om ons heen.

Wedstrijd

Al een paar dagen keken we als gezin uit naar de benefietwedstrijd. Sjon was een paar dagen niet helemaal lekker, maar op de dag zelf voelde hij zich goed. Zijn broer Rick en vrouw Jorinde kwamen hem halen met een speciale rolstoelauto, die Rick van zijn werk mocht lenen voor deze gelegenheid. Veerle, Hendrik en ik gingen alvast vooruit, voor het officiële gedeelte. Voor Sjon was dat iets te veel. Hij kwam vlak voor de wedstrijd aanrijden en mocht direct door waar zijn oude voetbalmaten een erehaag vormden. Sjonny reed er onder luid applaus doorheen. Marleen, Veerle en Hendrik mochten de aftrap doen.

De wedstrijd op zich was voor Sjon een feest. Ondanks de enorme bui die losbarstte toen er een poosje gespeeld was. Onder een paraplu en met een tas op schoot om zijn benen droog te houden zat hij zichtbaar te genieten. Zijn oude maten speelden geweldig. Het was een mooie strijd. Er was ook ontzettend veel publiek op de been. Na de wedstrijd wilde Sjon ook nog even mee de kantine in. Hij werd heel rustig aangesproken, steeds door één persoon tegelijk. Geweldig zo als er rekening met hem gehouden werd. Op een groot scherm werden foto’s van vroeger getoond van de teams en wedstrijden waarin Sjon meespeelde. Onze kanjer heeft het super volgehouden, dit was weer zo’n dag met een gouden randje. Allemaal die hieraan meegewerkt, georganiseerd en gevoetbald hebben, ontzettend bedankt!

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht