Zorg

Universiteit Gent: Tactische besprekingen net voor de wedstrijd funest voor voetbalprestaties

Tijdens het EK voetbal worden spelers om de oren geslagen met tactische voor- en nabesprekingen. Maar leidt dat denkwerk net voor een voetbalwedstrijd niet tot mentale vermoeidheid die de prestaties kan beïnvloeden?

foto voetbal

Sportwetenschappers van de Universiteit Gent bestudeerden samen met onderzoekers van de University of Technology (Sydney, Australië) de impact van mentale vermoeidheid op het uithoudingsvermogen en op voetbalvaardigheden.

Uithoudingsvermogen daalt

De voetballers moesten een taak uitvoeren die dertig minuten lang continu aandacht vereiste. Daarna legden ze een uithoudingsproef af. Hun prestaties daarbij lagen ruim vijftien procent lager dan zonder denktaak vooraf.

Hun hartslag na de uithoudingsproef lag niet hoger dan bij de controlegroep, maar de proefpersonen gaven wel aan dat ze zich mentaal vermoeider voelden.

Voetbalprestaties verminderen

Even opvallend was de prestatiedaling bij voetbalvaardigheden. Getrainde voetballers gaven meer onnauwkeurige passen bij een dribbel-en-pas-taak, en trapten de bal minder hard en minder nauwkeurig naar het doel. Ze reageerden ook trager wanneer ze in een spelsituatie onder tijdsdruk een tactische beslissing moesten nemen.

Een inspannende mentale taak voor de match heeft dus een negatieve invloed op zowel het uithoudingsvermogen, de balcontrole, als de beslissingsvaardigheid onder tijdsdruk, concludeert Universiteit Gent.

Tip voor de coach: geef voetballers voor de wedstrijd de tijd om ook mentaal tot rust te komen om optimaal te presteren.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht