Voeding

Allergieklachten door werken met sojameelstof in bakkerijen en fabrieken

Inademing van sojameelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten. Dit is een risico voor werknemers in de (banket)bakkerijen en meelproducerende fabrieken, waar het als ingrediënt wordt toegevoegd aan brood, koekjes, gebak of kant-en-klaar meelproducten.

Brood

Foto: Dagblad van het Noorden

Ook werknemers in de diervoederindustrie kunnen aan sojameelstof worden blootgesteld. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat gisteren is aangeboden aan de minister van SZW.

Lagere concentratie

Het aantal blootgestelde werknemers met allergische luchtwegklachten kan worden verminderd door de concentratie van sojameelstof, afkomstig van fijngemalen en gepelde sojabonen, in de lucht op de werkplek lager te houden dan 0,1 microgram inhaleerbare soja-eiwit antigenen per kubieke meter lucht (0,1 µg/m3 ), gemiddeld over een achturige werkdag.

Bij deze concentratie hebben werknemers ten opzichte van de niet beroepsmatig blootgestelde algemene bevolking een extra kans van één procent om gesensibiliseerd te raken voor allergenen in sojameelstof.

Deze afleiding is voor de minister van SZW het startpunt bij het vaststellen van een wettelijke grenswaarde voor de blootstelling aan sojameelstof op de werkplek.

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht