Well-being

Vergoedt mijn zorgverzekeraar de kosten voor vaccinaties?

Ik ga op reis en neem mee terug: gele koorts, malaria en hepatitis. Liever niet toch? Laat je vaccineren en laat die besmettelijke ziektes op de vakantiebestemming achter. Welke inentingen je nodig hebt, verschilt per land en gebied. Wat vaststaat, is dat aan alle vaccinaties een prijskaartje hangt. Met een aanvullende zorgverzekering krijg je vaccinatiekosten vaak (deels) vergoed.

gez KAART2

Aanvullend vergoedt vaccinaties

Als eerst: zorg er altijd voor dat je ruim op tijd (zo’n twee maanden voor vertrek) begint met vaccineren. Vaccinaties hoef je vaak niet (helemaal) zelf te betalen. Als je aanvullend verzekerd bent tenminste. Met alleen een basisverzekering betaal je alles zelf. Per aanvullende verzekering verschilt het wat er wordt gedekt. Check dus de voorwaarden van je verzekering voordat je je laat vaccineren.

Check combinatie vaccinatiebureau en zorgverzekeraar

Het is altijd verstandig om te checken naar welke vaccinatiebureaus of huisarts je toe kunt. Je mag met een aanvullende verzekering dan recht hebben op een vergoeding… de verzekeraar vergoedt vaccineren niet bij alle vaccinatiebureaus. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Zonde om te betalen voor vaccinaties terwijl de zorgverzekering de kosten kan dekken, toch?

Uitzonderingen: gele koorts, cholera, malaria en BMR

Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je in een land bent geweest waar deze ziekte voorkomt. Zelfs als je alleen even overstapt. In Zanzibar (Tanzania) hebt je standaard een cholerastempel nodig en voor Gambia als je via land binnenkomt. Deze stempel kun je bij het vaccinatiebureau krijgen zonder een daadwerkelijke vaccinatie.

Verder worden malariapillen vaak niet per land maar per gebied aanbevolen, en de BMR-vaccinatie heb je alleen nodig als je nooit de mazelen(-vaccinatie) hebt gehad.

vaccinatiesinfographic

Invloed vaccinatiekosten

Wat je uiteindelijk betaalt voor je vaccinatie(s), hangt af van naar welk vaccinatiebureau je gaat, wat de zorgverzekeraar vergoedt én hoeveel vaccinaties je nodig hebt. Sommige verzekeraars vergoeden een bepaald bedrag of percentage, terwijl andere alles voor je betalen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, is afhankelijk van de bestemming en de reisduur. Tegen sommige ziektes moet je je vaker dan een keer laten inenten, dat beïnvloedt kosten ook.

Rabiës kun je delen

Voor rabiës moet je drie keer langs het vaccinatiebureau. De kosten lopen hierdoor wat hoger op. Goed om te weten dat je deze rabiësvaccinaties kunt delen. Er gaan namelijk twee inentingen uit een potje. Ga je samen met een reisgenootje, dan scheelt het jullie allebei de helft aan kosten.

Voorraadje malariapillen

Weet je nog niet zeker of je naar een malariagebied gaat, maar zit die kans er wel in? Neem dan voor de zekerheid een voorraadje malariapillen mee. Je kunt beter teveel dan te weinig bij je hebben. Hoewel sommige reizigers hier anders over denken.

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht