Zorg

Gebruik sensor vermindert lage bloedsuikerwaarden bij diabetes

Op het Amerikaanse Diabetes Congres maakte Abbott deze week de resultaten bekend van het gebruik van Freestyle Libre door mensen met type I diabetes. Daaruit blijkt dat het Freestyle Libre monitoring systeem met sensor & reader veilig en succesvol het traditionele vingerprikken kan vervangen om glucosewaarden te meten.

De Freestyle Libre.

De Freestyle Libre.

Er deden 252 mensen met type I diabetes uit vijf landen (waaronder Nederland) mee aan de studie. Het belangrijkste eindpunt van de studie werd behaald: Er werd bij mensen met diabetes type 1 minder hypoglykemie (te lage bloedsuikerwaarden) waargenomen met de FreeStyle Libre sensor en reader dan met het traditionele vingerprik- en meetstrip systeem.

Tijdens de Impactstudie werd het FreeStyle Libre glucosemonitoring systeem vergeleken met het traditionele vingerprik- en meetstripsysteem bij mensen met diabetes type 1.  De eerste 14 dagen van de studie konden deelnemers de sensor wel scannen maar niets aflezen. De volgende periode hadden ze wel toegang tot data via de reader.

Belangrijkste resultaten van FreeStyle Libre gebruik versus traditionele vingerprik- en meetstrip gebruik:

  • FreeStyle Libre vermindert hypoglykemie met 38% zonder dat het HbA1c (gemiddelde bloedsuikerwaarden) stijgt gedurende 6 maanden
  • 40% reductie van nachtelijke hypo’s bij gebruik van de FreeStyle Libre en
  • 50% reductie van serieuze hypoglykemie waarbij de bloedsuiker daalt onder 55mg/dl
  • Het aantal glucosemetingen met de reader steeg naar gemiddeld 15 scans per dag
  • Routinematig vingerprikken werd bijna overbodig en verminderd met 91%

Mensen met diabetes type 1 worden geacht 4-8 keer per dag de glucosewaarden te controleren om op tijd in te grijpen met dieet of insuline en zo het risico op complicaties zo veel mogelijk te beperken. Vaak wordt het vingerprikken en meten met glucosemeetstrips als lastig en pijnlijk ervaren.

Vingerprikken overbodig

Nel Geelhoed, internist/endocrinoloog MC Haaglanden: “Een hypo, ofwel te lage bloedsuikerwaarde is de belangrijkste barriere voor mensen met diabetes die insuline moeten spuiten om zo normaal mogelijke bloedsuikers te bereiken en latere complicaties van diabetes te voorkomen. Een hypo veroorzaakt lichamelijke en geestelijke klachten, zoals concentratiestoornissen en slechter zien. ’s Nachts onderbreekt het een gezonde slaap. Dit onderzoek toont aan dat mensen vaker en gemakkelijker hun glucosewaarden meten met de sensor en reader omdat vingerprikken vrijwel overbodig worden. Daardoor werd al in korte tijd het aantal hypo’s verminderd, wat uiteindelijk leidt tot een betere gezondheid en kwaliteit van leven van de patiënt.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht