Zorg

Roken opent de poort. Roken, alcohol en drugs nauw verbonden aan elkaar

Weinig mensen weten dat roken, alcohol en drugs, nauw verbonden zijn aan elkaar. En toch is dat zo.

2016-05-13 14:24:39 ILLUSTRATIE - Een man rookt een sigaret op straat. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Roken en de hersenen

Roken geeft een prettig gevoel, door de stoffen die in de hersenen komen. Dat prettige gevoel vraagt om herhaling. Als je daar maar vaak genoeg aan toegeeft, wordt roken een gewoonte en vervolgens een verslaving. Veel jongeren raken snel verslaafd aan nicotine. Dat komt door deze sterk verslavende werking. Bovendien is het brein van  jongeren extra vatbaar voor verslavingen. Daarnaast speelt ook genetische aanleg een rol. Kinderen van rokende ouders hebben een grotere kans om zelf ook te gaan roken.

Andere middelen zoals alcohol en drugs hebben ook prettig effect op de hersenen. En om dit prettige gevoel is het vooral te doen.  We noemen deze middelen niet voor niets “genot”middelen.

Rokers drinken en drinkers roken

Wanneer we een groep jonge rokers en een groep jonge alcoholgebruikers met elkaar vergelijken,  wat zie je dan? Dan zie je dat er in de groep rokers vaker alcohol wordt gebruikt, dan de groep die niet rookt. Andersom zie je precies hetzelfde. Je ziet ook hier dat in de groep jonge alcoholgebruikers meer rokers zitten, dan in de groep die geen alcohol gebruikt.

Tot voor kort was het idee dat het zit ‘m in de samenstelling van de groep. Dat kan zeker meespelen, maar er is nog iets anders, namelijk de relatie tussen alcohol- en tabaksgebruik. Iets dat we tot voor kort niet wisten.

Roken opent de poort

Kortgeleden is een onderzoek gepubliceerd over de relatie tussen roken en het gebruik van andere genotmiddelen. Daaruit blijkt dat de hersenen simpelweg van samenstelling veranderen door het roken. De hersenen gaan als het ware open staan voor het gebruik van andere middelen. Er zijn mensen die denken: Mijn kind kan beter gaan roken, want dat is niet zo schadelijk voor de hersenen, als bijv. alcohol. Ouders die dat denken, moeten zich nu beseffen dat hun kind beter niet kan gaan roken. Want de kans dat het ook andere middelen gaat gebruiken wordt er alleen maar door vergroot.

Bovengenoemd onderzoek ging over het verband tussen roken en het gebruik van cannabis en cocaïne. De veranderde hersenen maken de roker gevoeliger voor het gebruik van cannabis en cocaïne

Roken en andere verslavingen

Dan is er nog iets. Uit een buitenlandse onderzoek blijkt dat zo’n 65-90% van de alcohol- en drugsverslaafden, ook een tabaksverslaving heeft. Het merendeel van  deze verslaafden was als eerste verslaafd aan roken. En door de verandering in de samenstelling van de hersenen zijn ze later begonnen met andere middelen. Daarom  moeten we vooral inzetten op het voorkómen van roken. Voor alle duidelijkheid: niet iedereen die begint met roken, raakt verslaafd aan alcohol of drugs, maar de kans er op wordt wel groter.

Tegengaan van drugs- en alcoholgebruik? 

Wil je als ouder voorkomen dat je kind alcohol en andere middelen gaat gebruiken? Zorg er dan voor dat het in ieder geval niet gaat roken. Zo blijkt uit de laatste onderzoeken.

Bert Soenveld, functionaris gezondheidsbevordering GGD Fryslân 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht