Zorg

Spastisch: behandeling door ovenwant om ‘goede’ hand

Kinderen met aangeboren hersenletsel hebben vaak een eenzijdige spastische arm en hand. Die leren ze niet gebruiken.

Revalidatie Friesland organiseert in Beetsterzwaag een speciaal therapiekamp voor hen. Oefenen met de ovenwant. Vliegensvlug beweegt Djamilla van der Meer (11) uit Sumar haar hand over een getekend parcours. Onder haar hand liggen een kaart en een munt.

Spastisch
Het is haar ‘slechte’ hand, die ze door de oefening leert gebruiken. Djamilla heeft door aangeboren hersenletsel onder andere een spastische arm en hand. Ze gebruikte die eigenlijk niet. Nu wel, want haar ‘voorkeurshand’ zit weggestopt in een ovenwant, zodat ze die niet kan inzetten.

Hersenletsel en spastisch
Op het twee weken durende therapiekamp ‘Verdraaid bij de hand’ van Revalidatie Friesland in de Ronald McDonaldhoeve in Beetsterzwaag volgen acht jongeren met aangeboren hersenletsel een intensief oefenprogramma.

Ze overnachten er, maar brengen het weekeinde thuis door. Aan hun ‘goede’ hand dragen ze een ovenhandschoen. Net als hun begeleiders en fysiotherapeuten, die op deze manier voelen wat de jongeren meemaken. Het is lastig, maar het werkt goed.

Deze Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) past Revalidatie Friesland nu voor de tweede keer toe, in december 2011 vond het eerste kamp plaats. ,,In het begin van de eerste week stuntelen we allemaal’’, vertelt fysiotherapeut Yvonne van Rijnswou. Als het de pubers niet lukt, krijgen ze hulp van de begeleiders. ,,We laten ze niet aanmodderen.’’

Spelletjes
Al voor het kamp is uitgebreid gekeken welke problemen de jongeren hebben en met welke oefeningen ze geholpen kunnen worden. Ze formuleren hun eigen doelen. Voor elke jongere is een speciaal programma ontwikkeld. Op het kamp doen ze elke dag oefeningen en spelletjes, die ze herhalen.

Spastisch
Maar ook weer niet te vaak en er is veel variatie. ,,Het is geen trucje en dat mag het ook niet worden. Het is namelijk bewezen dat als je intensief met je vingers werkt, je brein gestimuleerd wordt andere linkjes te leggen, waardoor de hand beter bestuurbaar en flexibeler wordt’’, legt Van Rijnswou uit. Hoe actiever de hand, hoe actiever het brein om deze nieuwe verbindingen te leggen.

Voorkeurshand
Om drie uur ’s middags doen de pubers de ovenwant uit en oefenen ze met twee handen. ,,De beperkte hand zal nooit de voorkeurshand worden, maar ze leren wel met twee handen dingen te pakken of te doen’’, aldus Van Rijnswou.

In de praktijk komt het er op neer dat de minder goede hand de goede hand gaat assisteren. Uit onderzoek blijkt dat twee weken intensieve therapie voldoende is om dit effect te behalen. En het is blijvend. Alle deelnemende kinderen worden na zes maanden hierop onderzocht.

Piraten
Het therapiekamp ‘Verdraaid bij de hand’ is voor tien-tot zeventienjarigen. Maar hoe eerder je leert je beperkte hand te gebruiken, hoe beter dat is.

Daarom past Revalidatie Friesland CIMT ook toe bij jonge kinderen tot acht jaar in de zogeheten Piratengroepen. De kinderen oefenen dan drie keer in de week gekleed als piraten met hun beperkte hand, maar zij blijven niet slapen.

‘Niemand begrijpt mij’
Djamilla is voor de tweede keer op het kamp. Het effect van de eerste keer was direct te merken, vertelt haar vader Melle. Ze deed naderhand meer met haar spastische hand. Om haar nog meer te laten leren, is ze nu voor de tweede keer in Beetsterzwaag. Haar vader: ,,Ze zegt wel eens: ‘niemand begrijpt mij’, maar hier komt ze kinderen tegen die hetzelfde hebben.’’
GetContent[10]

Djamilla had de vorige keer nog heimwee, maar nu blijft ze net als de andere kinderen toch ook slapen. Dat komt mede door haar nieuwe vriendschap met de dertienjarige Eline Dijkstra uit Oosternijkerk.

Muntjes
Beide meisjes gaan elke dag vooruit. De bewegingen worden beter en sneller. Djamilla schuift haar hand steeds vlugger over het parcours. Later moet ze muntjes onder haar vingers voortduwen. Lastig. Zo leert ze de hand vlak te houden als ze schrijft, vertelt ze. Het doet niet zeer. ,,Maar mijn hand tintelt wel wat.’’

Eline gaat naar het voortgezet onderwijs, korfbalt, speelt althoorn, maar wil op het kamp leren veters strikken, haar haar in een staart doen en brood smeren. Ze oefent met balletjes, die ze wegduwt met haar vingers. Later tilt ze blokjes over een schuttinkje. Ze breekt het ene record na het andere. ,,Ik krijg er wel wat een lamme arm van’’, zegt ze.

Lotgenootjes
Maar ook het omgaan met andere lotgenootjes is belangrijk, vertelt haar moeder Tjitske. ,,Dat sociale is erg belangrijk. Ze was van tevoren wel wat gespannen, maar na een paar dagen had ze eigenlijk geen tijd meer om met mij te bellen.’’ En dat is een goed teken, vindt haar moeder.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht