Zorg

Vlogger moet vmbo’er weerhouden van roken

In de nieuwe campagne tegen roken onder jongeren wordt dit keer een zeer lastige doelgroep aangesproken: leerlingen op het vmbo en mbo. Hoe bereik je als ministerie van Volksgezondheid met je antirookcampagne puberende jongeren die nauwelijks televisiekijken en alleen via mobiel of tablet informatie opnemen?

Tablet

Het antwoord: met online uitingen die ze leuk vinden en met de medewerking van een voorbeeldfiguur: een vlogger (iemand die filmpjes maakt op sociale media).

Het ministerie koos voor Dylan Haegens, wiens video’s soms miljoenen keren zijn bekeken op YouTube. “Ik vind het heel tof dat ik mag meedoen,” zegt Haegens. “Lange tijd heb ik ook gerookt, daar ben ik in mijn video heel eerlijk over, maar ik ben dolblij dat ik ben gestopt.”

Haegen gelooft dat hij impact kan hebben door een serieus onderwerp met veel humor te brengen. “Ik hoop dat jongeren die mij als idool zien, zullen volgen wat ik ze voorhoud in mijn top tienvideo.” In de video geeft hij tien redenen om niet te roken.

De doelstelling om vmbo- en mbo-leerlingen positief te beïnvloeden, is geen overbodige luxe. Zij roken beduidend meer dan leeftijdgenoten in hogere vormen van onderwijs. Staatssecretaris Martin van Rijn: “Ik wil dat jongeren rookvrij opgroeien. Niet roken onder de 18, rookvrije horeca en rookvrije schoolpleinen helpen daarbij. Maar belangrijker is dat jongeren totaal niet gaan roken.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht