Well-being

Vaders kritisch op zichzelf

Goed nieuws voor veel vaders: zij krijgen van hun kinderen een hoger rapportcijfer dan ze zichzelf geven. Jongeren waarderen hun pa gemiddeld met een 7,9, terwijl vaders zichzelf een 7,2 geven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

vader, papa, dochter, ouders, kinderen, baby, meisje, pop, ouderschap

Vaders zijn vaak kritisch op zichzelf; 45 procent zegt te weinig thuis te zijn geweest voor de kinderen. Ook 42 procent van de moeders denkt er zo over. Zij hadden graag gezien dat hun partner zich vaker had laten zien bij de opvoeding. Moeders geven hun partner gemiddeld een 6,4 voor zijn vaderrol.

Opvallend is dat veel jongeren juist mild oordelen over hun vader. Slechts 18 procent zegt hun pa regelmatig te hebben gemist. Ook zijn jongeren volgens de onderzoekers ruimdenkender dan volwassenen als het gaat om niet-traditionele gezinsvormen.

Zo vindt 85 procent van de jongeren dat het prima is voor een kind als het opgroeit in een gezin met twee vaders. Bij de volwassenen denkt 64 procent er zo over. ,,Voor twee moeders geldt ongeveer hetzelfde”, concluderen de onderzoekers.

EenVandaag benaderde voor het onderzoek 21.824 leden van het Opiniepanel van het actualiteitenprogramma, onder wie vele duizenden vaders en moeders. Ook deden 1378 jongeren mee.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht