Zorg

Complexe patiënt op straat door marktwerking

In de geestelijke gezondheidszorg krijgen de ziekste en kwetsbaarste psychiatrisch patiënten te weinig zorg of ze komen zelfs op straat terecht. Juist de mensen die echt zorg nodig hebben, komen in de knel. Dat zegt voorzitter Damiaan Denys van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in een interview dinsdag in de Volkskrant. 

depressie, depressief, somber, verdrietig,

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

De marktwerking is volgens Denys een van de voornaamste oorzaken. ,,Dit systeem heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. Met complexe patiënten kun je niet scoren. Wat moet je met iemand met een borderline- persoonlijkheidsstoornis die al voor de achtste keer suïcide heeft proberen te plegen. Dan denkt een instelling al gauw: ja, die wil ik niet hebben.”

Het is volgens de psychiater geen geldkwestie. ,,We hebben niet meer geld nodig, het wordt gewoon niet goed besteed.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht