Voeding

Voedingscentrum wil verbod limonade in de schoolpauze

Fristi, Wicky, Roosvicee, Taksi of Chocomel. Basisschool de Albatros heeft ze allemaal verbannen uit de klas. Kinderen die ze toch meenemen, moeten ze terugstoppen in hun tas en krijgen water voorgeschoteld.

illustratief beeld van een voorstelling die laat zien hoeveel suiker er in frisdrank zit. ANP LEX VAN LIESHOUT

illustratief beeld van een voorstelling die laat zien hoeveel suiker er in frisdrank zit.
ANP LEX VAN LIESHOUT

Het is een rigoureuze maatregel, maar directeur Mark van der Sluijs heeft geen andere keuze, vindt hij. Maar liefst een op de drie kinderen is te zwaar in de wijk waar zijn school staat. ,,We doen bijna alles op onze school gezond. Tijdens de ochtendpauze krijgen de kinderen van ons al fruit en melk. Dan past het niet als ze in de lunchpauze wél zoete dranken nemen. Niet iedereen heeft het door, maar zulke pakjes zijn zó ongezond; ze zitten vol suiker”, aldus de onderwijzer.

Overgewicht

De school is een van de weinige die zulke strenge maatregelen nemen tegen overgewicht. Het Voedingscentrum hoopt dat meer scholen volgen. Want halfvolle melk en water passen perfect in de Schijf van Vijf. ,,En als iedereen dit op school doet, is dat een heel duidelijk signaal”, zegt Daniëlle Wolvers van het Voedingscentrum. ,,Kinderen beïnvloeden elkaar, dus één zo’n regel helpt enorm om gezond gedrag te stimuleren.”

Er zijn 94 andere scholen die zoete drankjes verbieden. Zij kregen allemaal een certificaat Gezonde School, omdat ze het advies van het Voedingscentrum opvolgden. Toch is dat aantal nog maar een fractie van de ongeveer 6.700 basisscholen in Nederland. Het Voedingscentrum zou graag zien dat alle scholen snel overstappen op de gezonde leefstijl. ,,Op crèches krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Maar als ze naar school gaan, bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven. Wij zouden graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet.”

Bij de Albatros snappen ze wel waarom scholen nog niet massaal de zoete drankjes in de ban doen. Van der Sluijs: ,,Je kunt er leerlingen door verliezen, omdat ouders voor een andere school kiezen. Het zou daarom mooi zijn als álle scholen zoete dranken zouden verbieden.”

Inmiddels hebben 94 scholen van het Voedingscentrum het certificaat Gezonde School gekregen. Zoete drankjes zijn er niet gewenst.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht