Voeding

Soja en rode klaver verminderen overgangsklachten

Vrouwen die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver. Ook extracten hiervan in supplementen verminderen de frequentie van deze klachten in lichte mate. Onderzoekers van het Erasmus MC komen tot die conclusie na een analyse van ruim zestig wetenschappelijke studies naar het effect van bepaalde plantaardige voedingsmiddelen op klachten tijdens de menopauze. 

overgang, opvliegers, vrouw, oud

Vrouwen krijgen vaak last van opvliegers ( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn)

Opvliegers

Ongeveer tachtig procent van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers, vaginale droogheid en nachtelijk zweten. Bijna de helft van de vrouwen in de westerse landen kiest ervoor om natuurlijke middelen te gebruiken tegen overgangsklachten. Dit doen zij vanwege de negatieve gevolgen van medische behandelingen, waaronder hormoonvervangende therapie, op de gezondheid en het risico op borstkanker. Hoofdauteur en wetenschappelijk onderzoeker dr. Taulant Muka van de afdeling Epidemiologie: “Er zijn verschillende plantaardige therapieën op de markt, zoals supplementen of voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen en kruidengeneesmiddelen zoals rode klaver, zilverkaars en Chinese kruiden. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar, terwijl er weinig bewijs is of dat terwijl er ze ook echt helpen tegen overgangsklachten.”

Niet alle problemen opgelost

Mede auteur dr.ir. Trudy Voortman: “Uit onze analyse blijkt dat er veel studies zijn gedaan naar plantaardige therapieën. Helaas is de kwaliteit van de meeste studies niet zo hoog, omdat er bijvoorbeeld sprake was van een kleine steekproef. Als we alle resultaten van deze studies naast elkaar leggen, dan blijkt daaruit dat vrouwen die supplementen slikken waarin 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen zitten, ongeveer één opvlieger minder hebben per dag dan vrouwen die een placebo slikten. Ook hebben zij iets minder last van vaginale droogheid. De fyto-oestrogenen helpen niet tegen het nachtelijk zweten. Voor andere kruidengeneesmiddelen is het bewijs te klein om te zeggen of deze middelen de klachten kunnen voorkomen. Het is dan ook van groot belang om verder onderzoek te doen en over een langere periode te bekijken wat het effect is van plantaardige therapieën op overgangsklachten. Daarnaast is het van belang dat vrouwen een arts raadplegen als zij deze middelen willen innemen, vooral wanneer zij ook andere medicijnen gebruiken.”

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen is een verzamelnaam voor plantaardige stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Tijdens de overgang neemt de productie van de vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen af en dat kan leiden tot overgangsklachten. Fyto-oestrogenen kunnen deze overgangsklachten verminderen. Isoflavonen, een groep fyto-oestrogenen, komen voor in peulvruchten, vooral in soja, en enkele andere groenten en granen. Ook bevatten sommige kruidengeneesmiddelen zoals rode klaver veel isoflavonen en worden isoflavonen gebruikt in voedingssupplementen.

In totaal analyseerden de onderzoekers de gegevens van 6653 vrouwen die eerder meegedaan hebben aan studies wereldwijd.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht