Zorg

Vaarwel oud dieet, hallo leefstijlcoach

We bewegen en slapen te weinig, zijn te dik en hebben te veel stress. Daar worden we letterlijk ziek van, zo merken steeds meer mensen . De oplossing: een leefstijlcoach.

2008-09-30 00:00:00 AMSTERDAM - Dinsdag wordt de landelijke 'Neem de Trap! -dag' georganiseerd. Het doel is om de Nederlandse bevolking te stimuleren om vaker de trap te nemen. Grote bedrijven in Nederland nemen deel aan de actie en stimuleren werknemers om de trap te nemen met 'lift-defect-posters' en trapstickers die aangeven hoeveel calorieen je per 5 treden verbrand. ANP PHOTO EVERT ELZINGA

ANP PHOTO EVERT ELZINGA

Pilot

Ruim 500 zijn er inmiddels opgeleid. Een vluchtige hype lijkt het allerminst. Verzekeraar CZ en de universiteiten van Tilburg en Maastricht willen met een pilot onder 220 volwassenen en 120 kinderen aantonen dat het werkt. Als de eindresultaten medio 2017 zo positief zijn als de tussentijdse resultaten doen vermoeden, is de kans groot dat de leefstijlcoach wordt opgenomen in de basisverzekering voor mensen met (een verhoogde kans op) chronische aandoeningen als diabetes en hart-en vaatziekten

Meer bewegen

De deelnemers aan de driejarige pilot melden meer te bewegen en af te vallen na zo’n acht groepsconsulten en vier individuele sessies met een leefstijlcoach, zegt Celeste van Rinsum, onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Hoopgevend, vindt CZ die ‘niet het zoveelste proefproject over leefstijl wilde doen’, aldus coördinator Madelon Johannesma. ,,Uit eerder onderzoek blijkt dat de combinatie voeding, bewegen en gedragsverandering werkt míts iemand zelf wil. Verplichten zullen we het nooit. Maar een op de drie Nederlanders krijgt diabetes. Dan moet je iets doen om dat te voorkomen, niet om de zorgkosten te drukken, maar omdat je wil dat mensen gezond blijven.”

Ongezonde sleur weg

Anders dan een diëtist en fysiotherapeut, combineert de leefstijlcoach voeding, bewegen, ontspanning en slaap, om mensen uit een ongezonde sleur te halen. Geen diëten of dure sportschool, maar haalbare kleine stapjes: frisdrank de deur uit, lopen of fietsen naar school of werk. Met behulp van motiverende gesprekstechnieken wordt iemand geholpen ongezonde gewoonten in te ruilen voor gezonde, legt docent Yneke Kootstra van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (AVLEG) in Driebergen uit. ,,Je kunt wel tegen iemand zeggen dat hij meer appeltjes moet eten, maar als hij door vermoeidheid en stress niet aan rustig eten toekomt en vlucht in snoepen, moet je eerst zorgen dat hij beter ontspant.”

Coaching

De twee post-hbo-opleidingen die geaccrediteerd zijn AVLEG en Mark Academy, beide duren een jaar en leverden tot nu toe respectievelijk 250 en 180 coaches af, vaak mensen die al verpleegkundige, diëtist of fysiotherapeut waren. Ook hogescholen richten zich op leefstijl. Omdat leefstijlcoaching nu nog niet wordt vergoed, wordt een groot deel van de doelgroep niet bereikt: mensen in achterstandswijken die te zwaar zijn en nauwelijks bewegen. Zij kunnen een uurtarief van rond de 60 euro niet betalen, wetende dat je er met één consult niet bent. Juist de langdurige begeleiding vergroot de kans op een succesvolle gedragsverandering, stelt Meijke van Herwijnen, voorzitter van de kersverse beroepsvereniging voor leefstijlcoaches (BLCN).

Kosten

Lokale overheden zouden de kosten op zich kunnen nemen, toont een proef om inactieve 55-plussers in beweging te krijgen van de provincie Gelderland. De inzet daarbij van leefstijlcoaches is de gemeente Arnhem zo goed bevallen, dat zij hun twee coaches in dienst hebben genomen. Begin juli organiseert gemeentekoepel VNG een grote bijeenkomst over leefstijlcoaching.

Intussen zijn er ook al flink wat bedrijven voor een leefstijlcoach te porren. Zo zette BLCN-voorzitter Van Herwijnen via haar coachbureau mensen in bij grote spelers als Siemens en Ikea. Andere bedrijven laten hun personeel bijscholen. Voorbeeld is P&O-adviseur Jannie Boezelman van zorginstelling Livio (2300 werknemers) in Enschede, net afgestudeerd aan de Mark Academy: ,,Welzijn gaat verder dan de baan, zaken als de werk-privé-balans of 10 kilo te veel spelen ook mee.”

Gezond leven

De groeiende aandacht voor gezond leven klinkt de Groningse hoogleraar Gerjan Navis als muziek in de oren. De nierziektenspecialist wist onlangs het thema in de Groningse geneeskundeopleiding te introduceren. ,,Als je een gezonde leefstijl in een pilletje zou kunnen stoppen, werd je stinkend rijk… Gelukkig zien steeds meer specialisten het belang van gedragsverandering in. Je kunt iemand behandelen voor nierfalen, maar als hij thuis te veel zout eet, is het dweilen met de kraan open. Ik heb een patiënt gehad die zeven dagen per week kant-en-klare bami at, omdat de kinderen niets anders lustten. Als die dan weer eens gaat koken, is dat enorme winst. Voeding is gedrag, van een individu én zijn omgeving.” Leefstijlcoaches kunnen dat gedrag beïnvloeden, denkt Navis, al vindt ze dat er meer onderzoek naar de effecten moet worden gedaan. ,,Dat er nog weinig bewijs is, mag geen argument zijn om ons niet met leefstijl bezig te houden.”

Leefstijlcoach Marian Rekers

Leefstijlcoach Marian Rekers begeleidt in Den Bosch kinderen met obesitas (BMI boven de 30) en hun ouders, veertig weken lang. Bewustwording is een belangrijk onderdeel van de groeps- en individuele sessies onder de noemer COOL (deel van de CZ-pilot). ,,Elke zondag een gebakje bij oma zijn er 52 per jaar, tel daar alle vakantieijsjes en decemberlekkers bij op en eenderde van het jaar is het ‘feest’. Als je dat zo voorspiegelt, schrikken mensen. En ga weg bij de tv, lees een boek voor, doe samen een spelletje. Ouders denken dat een kind rauwkost in plaats van chips ‘heus niet pikt’, maar áls ze het neerzetten, gaat de paprika er prima in.”

Gezin (Sandra en Hans Walk en dochter Senna)

Al sinds haar derde kon Senna (7) niet stoppen met eten, het liefst ongezonde dingen. ,,We denken dat ze de pijn wegat van een goedaardig gezwel dat tegen haar trommelvlies drukte. Zeiden we nee, dan kreeg ze woedeaanvallen”, vertelt moeder Sandra Walk uit Hintham. De huisarts verwees Senna door naar project COOL. ,,Door Marian (Rekers, leefstijlcoach red) nemen we nu volkorenproducten, hartig op brood, rauwkost in de lunchtrommel. En we hebben een stopteken, zodat ik Senna kan laten merken dat ze genoeg kaas en worst heeft gepakt op een verjaardag. Op school krijgt ze extra gym en elke week turnen. Haar BMI is met bijna 2 punten gedaald. Wij hadden haar echt niet zover gekregen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht