Voeding

Waarom houden we van zoete toetjes?

Het woord dessert komt van het Franse desservi, oftewel het afruimen van de tafel. Het dessert werd oorspronkelijk opgediend nadat de maaltijd was beëindigd; vaak aan een andere tafel of in een andere ruimte. Volgens historici is het toetje een negentiende-eeuwse uitvinding. Kookboeken vóór de negentiende eeuw laten zien dat koks hartige en zoete gerechten door elkaar gebruikten bij het samenstellen van een maaltijd.

toetjes

ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Het nagerecht of de toespijs is dus een recent cultureel verschijnsel, maar inmiddels wel wereldwijd verbreid. Doordat we opgroeien met het idee dat er na het diner iets lekker zoets komt, zijn onze verwachtingen inmiddels geconditioneerd. ,,Dat wordt nog versterkt als we onze kinderen opvoeden met het idee dat ze worden beloond met een zoete traktatie als ze de verafschuwde groenten eerst opeten. Een maaltijd is daarom voor de meesten van ons niet langer af zonder iets zoets na. Net zoals zoveel van onze voedselvoorkeuren, komt onze trek in een toetje vooral door aangeleerde gewoonten en associaties’, aldus hoogleraar Jaap Seidell. 

Bloedsuiker

Er is ook een fysiologische reden om de maaltijd met iets zoets te eindigen. We eten doorgaans veel zetmeelrijke producten als aardappelen, rijst en pasta. Daardoor stijgt het bloedsuikergehalte tijdens de maaltijd. Een half uur na de maaltijd daalt dat bloedsuiker snel. Dat is onprettig en ons brein reageert erop door ons te laten hunkeren naar suiker opdat het bloedsuiker weer zal gaan stijgen.

Troosteten

Het eten van suiker zet ons lichaam vervolgens aan tot de productie van serotonine en dopamine. Stoffen die ons belonen met een prettiger gevoel en een betere stemming. Die beloningsstrategie is in onze evolutie ontstaan omdat zoet (en vet) voedsel noodzakelijke bouw- en brandstoffen bevatten. En omdat die meestal schaars zijn in de natuur, worden we aangezet tot het consumeren ervan als het kan. Voor mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen toetjes geleidelijk zelfs gaan werken als een vorm van zelfmedicatie bij angst, stress en depressie (troosteten).

Als je die begeerte naar zoete toetjes wil beheersen, is strenge onthouding vaak niet de beste manier. Je verlangen neemt er alleen maar door toe. Eet liever minder zetmeelrijke producten of neem een stukje fruit na het eten. Dat helpt ook.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht