Zorg

Een goed plan is de sleutel – Column Mariëlle de Vries

Het ging allemaal even wat minder de laatste tijd. Mijn gewicht stagneerde en ik kwam de afgelopen weken zelfs een paar kilo (lees twee) aan. Ik had ruzie met de weegschaal, zat minder goed in mijn vel en kon niet precies de vinger op de zere plek leggen, waar dat aan lag. En daardoor kwam weer een oude angst en een oude valkuil bovendrijven. Wat als het me allemaal niet lukt en ik toch weer heel veel aankom en zie je wel het lukt me toch niet. Het verlamde me enigszins.

Ik modderde een tijdje aan en probeerde mezelf te motiveren. Dat ging niet zo goed. Gelukkig loop ik nog steeds bij een voedingsdeskundige en samen besloten we dat het tijd was om weer wat dieper op de zaken in te gaan. Want: ik weet precies hoe het moet, maar vergeet soms mezelf op de eerste plaats te zetten. Dan is het eerste wat verslonst, de regelmaat en mijn voeding. Daarom ga ik de komende weken aan de slag met Weg met de Weegschaal. Wat overigens niet betekent dat ik de weegschaal de deur uit doe…

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

We stelden doelen, ik begon in de inleiding van het eerste hoofdstuk van het boek. En ga vanaf volgende week een aantal webworkshops volgen die de verdieping brengen. Ik merkte meteen dat mijn mindset veranderde door het nieuwe plan. Dinsdag werd ik gebeld door de 13-jarige zoon van een vriendin. Of ik met zijn moeder en hem uit eten wilde, want ze waren in de stad. Nu vind ik dat altijd supergezellig en zij ook. Mijn eerste reactie in mijn hoofd was: Dat kan niet, want het past niet in mijn nieuw plan. Ik hoorde mezelf zeggen: ‘Okee waar gaan we eten want ik wil wel gezond voer.’ Het werd een tentje waar hij graag komt. In mijn hoofd begon het meteen te ratelen. Kan ik daar gezond eten, wat kan ik wel kiezen en wat niet… De radartjes maalden als een malle. Hoe maak ik de juiste keuzes?

Kipburger

Dat was op zich een goed teken. Ik wilde de juiste keuzes maken. Met die gedachte in het achterhoofd liet ik me voorlichten door de ober en bestelde ik de kipburger met wedges en extra groenten. Ik merkte dat ik er lol in had. Bedacht me dat ik de volgende keer in plaats van wedges nog meer groenten wil. Het ijsje na sloeg ik over, want zei ik tegen mezelf: thuis eet je ook nooit een toetje.

Snel schakelen

Ik kwam tot de conclusie dat ik iets minder spastisch met eten omga, dan ik de afgelopen jaren heb gedaan. Dat je best uit eten kunt, wanneer je de teugels weer wat strakker aantrekt. Als je maar een plan hebt. En die had ik dit keer. Ik verbaasde mezelf hoe snel ik kon schakelen tussen mijn eerste gevoel van niet uit eten gaan want dat past niet in het doel van de komende maanden, naar oh maar dat kan best, als ik maar verstandige keuzes maak.

En de doelen die we voor de komende twaalf weken gesteld hebben? Met vier kilo lichter in die periode ben ik tevreden, maar zes kilo kwijt zou fantastisch zijn. Het eerste pond is er inmiddels af. We zullen zien hoe het verder gaat.

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht